Valtimoiden kovettuminen voidaan kenties estää

Verisuonten kalkkeutumiseksi tai kovettumiseksi kutsuttu valtimotauti on yksi maailman suurimmista tappajista, mutta nyt kolesteroliplakki on onnistuttu liuottamaan suonista jo aiemmin tunnetulla sokerilla. Kolesteroli häviää sen jälkeen elimistöstä virtsan mukana.

Noin 30 prosenttia kaikista kuolemantapauksista maailmassa johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Valtimonkovettumatauti eli valtimotauti on niistä suurin yksittäinen tappaja.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä on kuitenkin onnistunut liuottamaan valtimotaudin aiheuttajan, kolesterolin, ahtautuneista hiiren valtimoista. Tämä onnistui syklodekstriini-sokerilla, jota käytetään muun muassa lääkkeiden lisäaineena ja tietyissä yhdysvaltalaisissa elintarvikkeissa.

Tulokset on julkaistu Science Translational Medicine -aikakauslehdessä, ja ne saattavat pelastaa miljoonia ihmishenkiä.

Millainen verenpaine olisi terveellisin? Katso verenpainetaulukko niin saat vastauksen!

Sokeri puolitti plakin määrän

Kokeessa hiiriä, joilla oli geneettinen taipumus sairastua valtimotautiin, ruokittiin kolesterolia kohottavalla ravinnolla. Lisäksi niiden ihon alle ruiskutettiin syklodekstriiniä.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miten syklodekstriini tarkalleen vaikuttaa, mutta he arvelevat, että sokeri tehostaa immuunijärjestelmän syöjäsolujen, makrofagien, kykyä kuljettaa ja tuhota kolesterolia.

Kokeessa hiirille ei vain kertynyt suoniin vähemmän kolesterolia, vaan jo olemassa olevan kolesterolin määrä väheni 45 prosenttia, ja sen virtsan mukana pois erittyvä määrä kasvoi.

LUE MYÖS: Miksi sauna tekee hyvää terveydelle

Seuraava askel: kokeet ihmisillä

Hiirikokeen jälkeen tutkijat testasivat syklodekstriiniä solunäytteellä, joka oli otettu plakkeja sisältävästä ihmisen verisuonesta. Tällöinkin tulos oli rohkaiseva.

Seuraavaksi syklodekstriinin teho ja sivuvaikutukset aiotaan tutkia perin pohjin ihmisillä.

Tutkijat ovat optimistisia, sillä syklodekstriini on jo hyväksytty käyttöön ihmisillä. Sen avulla muun muassa saadaan lääkkeet liukenemaan elimistössä, ja Yhdysvalloissa sillä poistetaan kolesterolia elintarvikkeista, muun muassa majoneesista, voista ja makeisista.

OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona

Newsletter background