Uhkaako vyötärönympäryksesi sydäntäsi?

Tarkista vyötärönympärys, verensokeri, verenpaine ja kolesteroliarvot – ja mieti, olisiko aikaa muuttaa elämäntapojasi.

maanantai 8. heinäkuuta 2013 teksti KUNTO PLUS

VYÖTÄRÖNYMPÄRYS

Jos vyötärönympäryksesi on alle 80 cm, ei ole huolta sydäntä uhkaavasta keskivartalorasvasta. Jos vyötärönympärys kipuaa lukemiin 80–88 cm, kohoaa riski elämäntapasairauksiin. 90 prosentilla naisista, joiden vyötärönympärys on 89 cm tai yli, on vähintään yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä – esimerkiksi kohonnut verenpaine tai kohonneet kolesteroliarvot. Vyötärönympärys on tärkeämpi kuin paino tai BMI, koska keskivartalossa sisäelinten ympärillä oleva rasva on sydämelle vaarallisinta.

VERENSOKERI

Naisten sydänterveyden asiantuntija, maailman parhaisiin kuuluva kardiologi Lori Mosca sanoo, että diabetes kaksinkertaistaa riskin sydän- ja verisuonitauteihin. Jo diabeteksen esiaste, kohonnut tai kovasti heilahteleva verensokeri, lisää riskiä 30 prosentilla.
Paastoverensokerin tulisi olla 4-6 mmol/l. Jos lukema on 7 mmol tai enemmän, on lukema liian korkea ja kyse voi olla diabeteksesta. Jos arvo on 6,1–6,9 mmol/l kyseessä on kohonnut paastoplasman sokeri eli heikentynyt paastosokeri (IFG).
Verensokeri tulee mitata tyhjin vatsoin. Voit mitata sen kotona verensokerimittarilla tai käydä lääkärin tai diabeteshoitajan (tai terveydenhoitajan) luona mittauttamassa sen.

VERENPAINE

Tuoreen tutkimuksen mukaan raskauden aikana verenpaineesta kärsineillä naisilla sekä raskausmyrkytyksen kokeneilla on kaksi kertaa muita suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Terveellinen verenpaine on 120/80 mmHg. Jos verenpaineesi on enemmän kuin 140/90 sinulla on merkittävästi suurentunut riski sairastua verisuonten kalkkeutumiseen ja veritulppiin.
Mittauta verenpaineesi. Jos mittaat paineen itse kotona, tee se mielellään useamman kerran parin vuorokauden aikana.

Millainen verenpaine olisi terveellisin? Katso verenpainetaulukko niin saat vastauksen!


KOLESTEROLI

Terveellinen kokonaiskolesteroliarvo on alle 5,0 mmol/l (tai alle 4,5 jos on valtimotauti tai sen vaaratekijöitä). ”Paha” kolesteroli LDL saa olla korkeintaan 3,0 mmol/l (tai 2,5 jos on valtimotauti tai sen vaaratekijöitä) ja hyvän kolesterolin eli HDL:n pitäisi olla vähintään 1,0 mmol/l. Varsinkin naisilla korkea HDL-arvo alentaa sydänsairauksien riskiä. Terveellinen veren triglyseriditaso on 2,0 mmol/l tai alle.
Kolesteroli ei näy päällepäin, vaan se tulee mitata. Myös kolesteroliarvot mitataan paaston jälkeen.

OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee