Nainen pyjamassa ja tonttulakissa itkee joulukuusen vierellä
© iStock

Näin selätät joulustressin ja karsit kiireet

Onko sinullakin kovat paineet tehdä jälleen ihana joulu koko porukalle – hinnalla millä hyvänsä? Jos joulu on enemmän stressin kuin ilon aihe, lue vinkit, miten pääset itsekin joulutunnelmaan ilman turhia paineita ja kiireitä.

torstai 1. joulukuuta 2016 teksti A. Bruneskjold

Joulu ei ole kaikille pelkkää iloista piparien koristelua ja kiireetöntä himmelien askartelua, vaan joulusaika merkitsee monille kiirettä ja stressiä, kun muun arjen ohella pitäisi hoitaa jouluvalmistelutkin. Jouluun ja sen onnistumiseen ladataan helposti liikaakin odotuksia, jolloin voi tuntua, ettei jaksaminen enää riitä niiden täyttämiseen. 

Jos joulukiire on tuttu ilmiö, kenties tänä vuonna voisi kokeilla toisenlaista lähestymistapaa: laskea rimaa ja hiljentää tahtia.

Joulu voi nimittäin olla aivan yhtä mukava juhla riippumatta siitä, miten monta työtuntia sen valmisteluun käytetään ja montako litraa hikeä (ja kyyneliä) siinä vuodatetaan. Jos kaikki tuntuu kaatuvan vain omaan niskaasi, on hyvä ensinnäkin miettiä, ovatko kaikki to do -listasi tehtävät sellaisia, jotka vain ja ainoastaan sinä pystyt hoitamaan? 


Ratkaisu voisi olla yksinkertaisesti laatia lista kaikista tehtävistä, ja jakaa sitten vastuualueet muiden joulunviettäjien kanssa: esimerkiksi jouluruokien hankinnasta ja valmistamisesta, koristeluista ja lahjojen hankinnasta voidaan sopia perheenjäsenten kesken ja antaa pikkuväellekin mahdollisuuksien mukaan omat tehtävänsä. Jos joulupöytään on tulossa vieraita, heille voi ulkoistaa vaikkapa juomien tai jälkiruokien tuomisen. Tehtävien delegoinnin yhteydessä voi myös arvioida, ovatko kaikki niistä aivan pakollisia tai voisiko ne hoitaa vähemmälläkin vaivalla. 

Tällä tavoin aiempien vuosien päävastuullisen kuorma kevenee huomattavasti, kun vastuu jakautuu nyt useampien jouluviettäjien kesken. Samalla voidaan myös käsitellä kaikkien odotuksia – ehkäpä et ole vain tiennyt, että kaikille muille riittäisivätkin valmislaatikot ja yksi lahja. Toistaalta tällöin on myös varauduttava siihen, että jokin asia tulee hoidetuksi hieman eri tavalla kuin ennen ja hyväksyttävä omista poikkeavat tavat toimia.

Yksi vaihtoehto on myös yksinkertaisesti suhtautua jouluun kuin vaikkapa tavalliseen lauantaihin, tosin sillä erotuksella, että kaikki saavat lahjoja ja syödään jouluruokia. Tärkeimmäksi tavoitteeksi voi nostaa sen, että jokaisella on mukavaa ja leppoisaa, niin joulun alla kuin joulun pyhinäkin ja ottaa lyhyen loman ennen kaikkea rentoutumisen kannalta.

Ehkäpä tänä vuonna paras lahja itsellesi ja kaikille muille voisikin olla kiireetön ja stressitön olo.

Hyvää joulua!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee