Näin keho reagoi stressiin

Rintakipuja, hengenahdistusta ja sydämentykytystä. Stressi voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Kerromme, miten stressi vaikuttaa kehoon ja millaisia oireita kannattaa pitää silmällä.

Nainen, jolla on rintakipuja - yksi stressin oireista

Kun ihminen altistuu stressille, elimistö joutuu hälytystilaan. Elimistö reagoi samoin kuin esi-isillämme, joiden elimistö valmistautui taisteluun esimerkiksi villieläimen uhatessa.

Nykyihmisen elimistö reagoi samalla tavalla, vaikka vaarat ovatkin nyt kovin erilaisia. Uhkaavan tilanteen havaittuaan keho valmistautuu joko taistelemaan, pakenemaan tai leikkimään kuollutta. Stressi on ihmiselle haitallista, jos tällainen hälytystila kestää kovin pitkään. Tässä jutussa käymme läpi stressin kehossa aiheuttamia reaktioita.

Kysymyksiä ja vastauksia kehon stressireaktioista

Mitä kehossa tapahtuu stressin aikana?

Stressi saa kehon hälytystilaan, jossa se valmistautuu joko taistelemaan tai pakenemaan. Siksi elimistössä tehostuvat sellaiset toiminnot, jotka auttavat paossa tai taistelussa vaaraa vastaan. Samalla myös kehon vähemmän tärkeiksi katsomat toiminnot hidastuvat. Siksi stressi vaikuttaa kehon moniin eri osiin.

Keho reagoi stressiin monin eri tavoin

Stressi vaikuttaa hormonitoimintaan

Stressi vaikuttaa elimistössä erityisesti stressihormoni kortisolin tuotantoon lisämunuaisissa. Kortisoli on normaalissa määrin hyväksi elimistölle, sillä se auttaa elimistöä taistelemaan esimerkiksi tulehduksia vastaan, mutta tilanne muuttuu, jos kortisolia on elimistössä liikaa liian pitkään. Silloin adrenaliinin eritys heikkenee, jolloin olo voi tuntua heikolta ja passiiviselta. Liian suuri kortisolin määrä heikentää myös vastustuskykyä.

LUE MYÖS: Näin kortisoli vaikuttaa elimistössä

Stressi vaikuttaa muistiin

Aivoissa otsalohko on vastuussa esimerkiksi toiminnanohjauksesta ja ongelmanratkaisusta. Kun stressi iskee, otsalohkon toiminta heikkenee. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että stressi ajaa myös muita aivojen alueita offline-tilaan, jolloin vaikkapa kyky oppia uutta ja muistaa asioita kärsii. Stressaantunut ihminen saattaa siis unohdella asioita.

Stressi voi aiheuttaa ummetusta

Kun elimistö ajautuu stressitilaan, monet sen toiminnot hidastuvat. Keho kuvittelee, että sen täytyy taistella vaaroja vastaan, jolloin sen vähemmän tärkeinä pitämät toiminnot, kuten vaikkapa suolen toiminta tai ravinnonsaanti, hidastuvat. Siksi stressi voi aiheuttaa niin ummetusta kuin ruokahaluttomuuttakin, kun suoliston toiminta hidastuu.

LUE MYÖS: Miten ummetus oireilee?

Stressi voi aiheuttaa sydämentykytystä

Stressi saa sydämen lyömään nopeammin, sillä elimistö yrittää saada mahdollisimman paljon verta ja happea suuriin lihaksiin, jotta ihminen olisi valmis taisteluun. Nopeampi syke vie myös enemmän happea aivoihin, mikä estää tehokkaasti pyörtymistä, sillä jos ihminen pyörtyy, hän on helppo saalis pedoille. Stressin aiheuttamat sydämentykytykset voivat aiheuttaa myös pistelyä jaloissa, käsivarsissa ja kämmenissä.

Stressi nostaa verenpainetta

Stressi voi nostaa verenpainetta, sillä stressi aktivoi niitä hermojärjestelmän osia, jotka ovat yhteydessä sekä sydämen sykkeeseen että verenpaineeseen. Stressi vapauttaa elimistöön myös adrenaliinia, kun keho valmistautuu pakoon tai taisteluun, ja adrenaliini nostaa sekä sykettä että verenpainetta.

Ohimenevissä stressaavissa tilanteissa korkea verenpaine ei ole vaaraksi, mutta jos verenpaine on koholla pitkään, se kasvattaa sekä aivojen verenkiertohäiriöiden että veritulppien riskiä.

LUE MYÖS: Korkea verenpaine tekee tuhoa elimistössä

Stressi voi aiheuttaa rintakipuja

Stressi voi aiheuttaa puristuksen tunnetta rinnassa tai jopa suoranaisia rintakipuja. Tämä johtuu siitä, että stressi nopeuttaa hengitystä, mikä saa verisuonet supistumaan. Se taas aiheuttaa pistelyä sormiin ja kipuja rintaan. Kun hengitys kiihtyy, alat hengittää pinnallisesti rinnalla syvän, vatsaan saakka menevän hengityksen sijaan. Myös se voi johtaa rintakipuihin.

Stressi voi aiheuttaa hikoilua

Stressi lisää hien eritystä, sillä keho valmistautuu viilentämään itseään taistelun tai paon jälkeen. Tämä voi aiheuttaa myös vuorotellen ilmeneviä kylmän ja kuuman tuntemuksia kehoon, ja samoin olo voi tuntua hikiseltä ja nihkeältä.

Stressi lisää lihasjännitystä

Stressi lisää myös lihasten jännitystä, kun keho valmistautuu taisteluun. Stressin aiheuttama lihasjännitys esiintyy yleensä niskassa ja hartioissa. Jos lihakset ovat jännittyneinä pitkän aikaa, saatat huomata olevasi tavallista väsyneempi, sillä keho kuluttaa tavallista enemmän energiaa lihasjännityksen ylläpitoon.

Stressi saa kädet tärisemään

Stressaantunut keho erittää tavallista enemmän adrenaliinia, mikä voi saada kädet tärisemään. Käsien vapina voi johtua myös uniongelmista, joita stressi tuo usein mukanaan.

Miten keho reagoi pitkäaikaiseen stressiin?

Pitkäaikainen stressi pitää kehon jatkuvassa hälytystilassa, mikä rasittaa hermostoa. Jos stressioireet jättää huomiotta, oireet muuttuvat jatkuvasti vakavammiksi, kunnes stressiä aletaan lievittää.

Jos stressiä ei oireista huolimatta lievitetä, vaarana on, että keho romahtaa energian ja voimien puutteessa täysin. Tällaisesta romahduksesta toipuminen kestää pitkään.

LUE MYÖS: Stressiperäinen hiustenlähtö

Voiko stressi aiheuttaa muita sairauksia?

Vielä ei ole aivan aukottomasti todistettu, että stressi aiheuttaa muita sairauksia. Siitä ollaan kuitenkin yhtä mieltä, että pitkäaikainen stressi heikentää vastustuskykyä, mikä taas lisää muiden sairauksien todennäköisyyttä.

Stressi nostaa sekä verenpainetta että sydämen sykettä, mikä voi pitkällä aikavälillä lisätä verisuonten kalkkeutumisen ja veritulppien riskiä.

Stressi lisää myös todennäköisyyttä sortua epäterveellisiin elintapoihin, mikä taas altistaa muille sairauksille. Stressi voi saada tupakoimaan enemmän, syömään epäterveellisesti, nukkumaan huonosti, harrastamaan vähemmän liikuntaa ja käyttämään lääkkeitä epäasianmukaisella tavalla.

LUE MYÖS: Wim Hof -menetelmän potentiaaliset hyödyt

Voiko stressi aiheuttaa syöpää?

Joissakin tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että stressin ja syövän välillä on yhteys, mutta tutkimustietoa ei vielä ole kovin paljon. On vaikea sanoa, aiheuttaako juuri stressi elimistöön syövän vai aiheutuuko se stressin mukanaantuomista epäterveellisistä elintavoista, kuten tupakoinnista, epäterveellisestä ravitsemuksesta, unenpuutteesta jne.

Tutkijat epäilevät, että stressi voi pahentaa jo olemassa olevaa syöpää tai aiheuttaa jopa sen uusimisen, mutta on vaikea todistaa, että juuri stressi olisi syypää syöpään.

Voiko stressi aiheuttaa ahdistusta ja masennusta?

Stressi pahentaa usein psyykkisiä sairauksia. Jos sinulla on esimerkiksi taipumus ahdistukseen, stressi voi lisätä ahdistuskohtauksia. Sama koskee myös masennusta, jota esiintyy yleisesti pitkittyneen stressin kanssa.

Masennus on hyvin yleinen sairaus. Terveyskirjaston mukaan noin 15 % aikuisväestöstä kärsii lievästä masennuksesta. Stressi saattaa pitkittää masennusta, pahentaa oireita ja aiheuttaa masennusjaksojen toistumista entistä useammin. Stressi voi vaikuttaa myös masennuksen hoitoon.

Miksi stressi tuntuu usein vasta lomalla?

Jos olet ollut hyvin kiireinen juuri ennen lomaa, saatat huomata stressin oireet vasta loman alettua. Tämä johtuu siitä, että keho reagoi stressiin vasta, kun se alkaa rentoutua.

Keho on käynyt ylikierroksilla, ja kun se nyt havaitsee, että vaara on ohi, se alkaa taas käyttää normaaleja signaaleja, jotka ovat olleet horroksessa kovan kuormituksen aikana.

LUE MYÖS: Näin hiljennät öisin päässä pyörivän ajatusrallin

  Tämän hetken suosituimmat
  Ennaltaehkäisy

  Mistä vatsakipu johtuu?

  Treenimotivaatio

  Tämän vuoksi kannattaa tulla 5 minuuttia aikaisemmin – ja muita vinkkejä ryhmäliikuntaan

  Treenimotivaatio

  8 treenaajan parhaat vinkit: Näin saat salitreenin maistumaan

  Treenimotivaatio

  10 naista: Näin kuntosalitreeni on hauskempaa

  Ennaltaehkäisy

  Perinnölliset sairaudet: 5 harkittavaa ennen testiä

  Terveelliset välipalat

  Romminmakuiset taateli-mantelipallot

  49 kcal
  30 minuuttia
  Leipä ja sämpylät

  Maukkaat täysjyväpatongit

  60 kcal
  105 minuuttia
  Leivonnaiset

  Suklaakermakuorrutettu taatelikakku

  148 kcal
  1 tuntia
  Leipä ja sämpylät

  Muhkeat hampurilaissämpylät

  208 kcal
  2½ tuntia
  Ennaltaehkäisy

  Näin hoidat hampaitasi hyvin koko elämäsi

  Lisää aiheesta: Stressi
  Stressi

  Auttaako liikunta ja mindfulness stressiin?

  Stressi

  Onko ihmisillä enemmän stressiä kuin ennen?

  Stressi

  Tuleeko liian suuresta työkuormasta stressi?

  Stressi

  Mitkä elämäntapahtumat ovat kaikkein stressaavimpia?

  Stressi

  Ovatko jotkut herkempiä stressille kuin toiset?

  Stressi

  7 hyvää syytä hidastaa välillä tahtia

  Stressi

  Työttömyys voi olla hyvin stressaavaa

  Stressi

  Auta aivojasi kestämään paineita

  Stressi

  6 aivojen terveyttä vahvistavaa asiaa

  Stressi

  Stressaantuneet naiset: "Tämän olisin halunnut tietää stressistä etukäteen"

  Stressi

  Auta stressin kanssa kamppailevaa

  Newsletter background
  KUNTO PLUSsan suositukset
  Ennaltaehkäisy

  Miksi päänahka kutiaa?

  Psykologia

  Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

  Kuntoplus

  KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

  Terveellisiä reseptejä

  Tee itse hapanjuuri

  598 kcal
  4–6 päivää
  5 km juoksuohjelmat

  Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

  Litteä vatsa

  Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

  Psykologia

  Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

  Treenivaatteet

  5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

  Terveys

  Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

  Kuntosali

  Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi