© iStock

Luetko työsähköposteja vielä vapaallakin? Ei kannata.

Alituinen tavoitettavissa oleminen ja reagointivalmius voi johtaa jopa työuupumukseen.

torstai 26. tammikuuta 2017 teksti J. Træning

Työkulttuuri, jossa sähköpostien lukeminen vielä iltamyöhälläkin on enemmän sääntö kuin poikkeus, saattaa aiheuttaa jopa uupumukseen johtavaa stressiä tunnollisille työntekjöille.

Vaikka meilien selailuun ei vapaa-ajalla kuluisi tuntikausia, hyvinvoinnille voi olla haitallista, jos työ- ja vapaa-aikaa ei selkeästi eroteta toisistaan, todetaan uudessa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Vapaa-ajalla tehdyn työn määrä ei sinänsä ole ratkaiseva tekijä, vaan ongelma on siinä, että työntekijän odotetaan olevan jatkuvasti "käytettävissä".

Listasimme 5 tyypillistä stressioiretta, jotka kannattaa ottaa vakavasti.

Seuraksena pitkittynyt stressi

Tutkimuksessa analysoitiin 385 eri aloja edustavien työntekijöiden kyselyvastauksia. Vastauksista kävi muun muassa ilmi, että tunne velvollisuudesta vastata työposteihin vapaa-ajallakin aiheutti jatkuvaa ahdistusta ja epävarmuutta, jolloin työstä ei päästä kunnolla palautumaan. Tämä voi johtaa pitkittyneeseen stressiin.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, jossa paineen työsähköpostin tarkkailuun myös vapaa-ajalla on osoitettu olevan yhtä vakava stressitekijä kuin esimerkiksi konfilktit kollegoiden kanssa ja raskas työkuormitus.

Sähköpostilomaa vapaa-ajalla

Tunne, että työpostia pitäisi tarkkailla myös vapaalla, ei yleensä ole välttämättä esimieheltä tullut vaatimus vaan ennemminkin työpaikan kirjoittamaton sääntö.

Ranskassa onkin otettu työuupumuksessa torjunnassa jo lainsäädäntökin apuun. Vuoden 2017 alusta voimaan tullut laki velvoittaa yli 50 työntekijän yritykset sopimaan yhteiset pelisäännöt työsähköpostien lähettämisestä ja vastaanottamisesta.

Onko sinulla stressi? Testimme kertoo vastauksen

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee