Nainen nukkuu sängyssä

Kannattaa nukkua kumppanin puolella sänkyä silloin, kun tämä on poissa. Se lievittää nimittäin stressiä.

Kumppanin tuoksu lievittää stressiä

Nuuhkitko kumppanisi puseroa, kun tämä ei ole kotona? Et ole ainoa. Ja sille on luonnollinen selitys, miksi monet tekevät niin.

keskiviikko 16. toukokuuta 2018 teksti A. Stærke

Nukutko sinäkin kumppanisi puolella sänkyä tämän poissaollessa? Niin tekevät monet muutkin, eikä ihme. British Columbian yliopiston tutkimuksessa nimittäin selvisi, että kumppanin tuoksu voi lievittää stressiä. 

Tutkimukseen osallistui 96 heteropariskuntaa, ja miehille annettiin puhdas t-paita, jota näiden tuli pitää yllään vuorokauden ajan. Sen jälkeen t-paidat pakastettiin tuoksun säilyttämiseksi. Naisille annettiin haisteltavaksi t-paita, joka oli joko puhdas, kumppanin paita tai täysin vieraan ihmisen pitämä paita. Naiset eivät itse tienneet, millaisen paidan saivat haisteltavakseen.    

Sen jälkeen naiset tekivät stressitestin, jonka tulokset olivat päivänselvät: naiset, jotka olivat haistelleet kumppaniensa paitaa, tunsivat itsensä muita vähemmän stressaantuneiksi sekä ennen testiä että sen jälkeen. 

OPAS: Näin käytät verenpainemittaria kotona

Vieraan tuoksu aiheuttaa stressiä

Testi osoitti myös, että stressihormoni kortisolin määrä oli suurempi niillä naisilla, jotka olivat nuuhkineet vieraan ihmisen paitaa. Tutkimuksesta vastanneen Marlise Hoferin mukaan ihmiset pelkäävät vieraita ja erityisesti vieraita miehiä jo varhaislapsuudesta lähtien, ja tämä saattaa olla syynä tutkimuksessa vieraan paitaa haistelleiden naisten kohonneisiin kortisolitasoihin.  

Onko sinulla stressi? Testimme kertoo vastauksen

Lähde: The University of British Columbia

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee