Nainen vuoteella selällään

Tutkijoilta uusi syy naisen orgasmille

© iStock

Miksi naisetkin voivat saada orgasmeja

Tutkijoita pitkään askarruttanut ilmiö on saanut uuden mahdollisen selityksen.

maanantai 22. elokuuta 2016 teksti KUNTOPLUS

Miehillä orgasmi liittyy kiinteästi ejakulointiin, ja sille on näin selkeä biologinen selitys lisääntymisen kannalta. Naisen orgasmin syytä on sen sijaan pohdittu pitkään, sillä suvun jatkamisen kannalta se on vaikuttanut olevan turha, joskin varsin mieluisa, ilmiö. Yhdysvaltaiset tutkijat ovat nyt esittäneet uuden näkemyksen, jonka mukaan myös naisen orgasmi on itse asiassa ollut aiemmin kytköksissä lisääntymiskykyyn.

Tutkijoiden teorian mukaan naisen orgasmi juontaakin ajalta, jolloin se oli vielä välttämätön munasolun irtoamiseksi.

Tutkijoiden mukaan munasolun irtoaminen edellytti nimittäin vielä tuolloin nopeita, orgasmin tuottamia hormonaalisia muutoksia, samoin kuin esimerkiksi kissoilla ja kaneilla.

Jääkö orgasmi joskus historiaan?

Satojen tuhansien vuosien aikana ihmisellä ovulaatio on kehittynyt automaattiseksi osaksi kuukautiskiertoa, eikä se enää riipu orgasmista. Samalla klitoriksen fyysinen paikka on muuttunut, kun sen stimulointi ei ole ollut enää välttämätöntä lisääntymisen kannalta.

Onko naisen orgasmi sitten vielä jäämässä biologian kannalta tarpeettomana historiaan? Tuskinpa sentään, sillä tutkijoiden mukaan sillä näyttäisi olevan tänäkin päivänä tehtävänsä parien välisen siteen ja suhteen lujittajana.

Lähde: Journal of Experimental Zoology – Molecular and Development Evolution

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee