2. raskausviikko (1+0 – 1+6)
Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 1+0 – 1+6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 1+0 tarkoittaa 2. raskausviikon 1. päivää.
Kuukautisten päättymistä seuraavalla viikolla kohdun sisäseinämän limakalvo alkaa muodostua uudelleen, jotta munasolu voi kiinnittyä siihen. Samaan aikaan munanjohtimissa syntyy lisää munasoluja, joista vain yksi irtoaa ovulaation aikaan. Erimunaisten kaksosten syntymä edellyttää kahden munasolun irtoamista samalla kertaa.
Normaalissa 28 päivän kuukautiskierrossa munasolu irtoaa viikon 1 loppupuolella (2. raskausviikko) – eli noin 14 päivää kuukautisten ensimmäisen päivän jälkeen.
Ovulaation yhteydessä emätin saattaa tuntua normaalia kosteammalta, ja emättimestä voi tulla väritöntä vuotoa. Jotkut tuntevat munasolun irrotessa lievää kipua.
Lue myös: Mistä runsas valkovuoto johtuu?
Kun munasolu on irronnut, se liikkuu munanjohtimien kautta kohtuun ja on nyt valmis hedelmöitettäväksi. Jos harrastat tässä vaiheessa suojaamatonta seksiä, jopa 300 miljoonaa siittiösolua aloittaa vaarallisen uintimatkan, jonka aikana ne kilpailevat toisiaan vastaan. Matka etenee emättimestä kohdunkaulan kautta munanjohtimiin – ja kaikki tämä vain, jotta siittiösolu ylipäänsä kohtaisi munasolun. Matkaan kuluu noin 5–10 minuuttia.
Suurin osa siittiösoluista uupuu matkan varrella, ja vain muutama tuhat niistä pääsee munasolun luo. Munasolun kuoren ensimmäisenä läpäissyt siittiösolu on se, joka hedelmöittää munasolun. Sen jälkeen munasoluun ei pääse enää muita siittiösoluja. Hedelmöittyminen on tapahtunut. Olet raskaana.
Kannattaa muistaa, että voit myös tulla raskaaksi, jos olet suojaamattomassa yhdynnässä muutama päivä ennen munasolun irtoamista. Siittiösolut voivat nimittäin säilyä naisen elimistössä munasolua odottamassa jopa 3 päivää.