Nainen pitelee päätään kokouksessa
© iStock

Vainoavatko negatiiviset ajatukset?

Negatiivisesti ajatteleva keskittyy vain vikoihin ja puutteisiin. Esittelemme kolme tilannetta, joissa negatiivisuus voi saada vallan - ja joissa negatiivisia ajatuksia voi yrittää torjua ja parantaa samalla muidenkin mielialaa.

maanantai 29. toukokuuta 2017 teksti C. Dumanski

Kun lasi on puoliksi tyhjä...

Me kaikki sorrumme joskus negatiiviseen ajatteluun. Kielteiset ajatukset ovat luonnollisia, kunhan ne eivät saa ajattelussa ylivaltaa. Onko mitään ikävämpää kuin negatiivinen ihminen, joka pilaa muiden fiilikset?

1. Kokous

Kokouksessa on tarkoitus heitellä ideoita esiin. Mutta sinusta kaikki ajatukset ovat typeriä, joten istut kädet puuskassa ja tuhahtelet ja pyörittelet silmiäsi. Käytöksesi saattaa loukata työkavereitasi.

Ratkaisu: Voisit yrittää reagoida hymyllä tai hyväksyvällä nyökkäyksellä. Näin kollegasi tuntevat, että heidän ajatuksensa on kuultu ja otettu huomioon. Ei myöskään kannata tyrmätä ideoita suoralta kädeltä vaan miettiä, miten niitä voisi kehitellä eteenpäin.

2. Ystävän tapaaminen

Näet hyvää ystävääsi pitkästä aikaa ja sinulla on hänelle paljon kerrottavaa. Mutta kuulumisten sijaan suustasi purkautuukin valitus toisensa jälkeen. Totta kai ystävälle saa kertoa huolenaiheistaan, mutta pitkiä valitusvirsiä kannattaa välttää ja puhua muustakin.

Ratkaisu: Ennen kuin alat pommittaa ystävääsi valituksenaiheilla, mieti seuraavia asioita: 1) Haluatko todella käydä ikävät tilanteet vielä kerran läpi? 2) Mitä ajattelisit, jos ystäväsi toimisi kuten sinä? 3) Eikö olisi mukavampi puhua lomasuunnitelmista tai vaikka yhteisesti fanittamastanne tv-sarjasta?

3. Vahingonilo

Pidät juoruista yli kaiken. Tunnet itsesi huonoksi ihmiseksi, kun iloitset toisten epäonnesta, mutta itse asiassa vahingonilo on luonnollinen tunne. Mutta mitä oikeastaan hyödyt siitä?

Ratkaisu: Yritä käyttää enemmän aikaa ja energiaa omaan elämääsi ja omiin haasteisiisi sen sijaan, että pohdit muiden valintoja. Ehkäpä löydät ratkaisun sinua pitkään piinanneeseen ongelmaan.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee