Nainen hymyilee sädekehä päänsä päällä.

Tutkimuksen mukaan sinäkin todennäköisesti pidät itseäsi muita moraalisesti parempana ihmisenä.

© iStock

Suurin osa meistä pitää itseään muita parempana ihmisenä

Onko sinulla mielestäsi korkeampi moraali kuin muilla? Muut ovat todennäköisesti samaa mieltä - itsestään.

lauantai 8. huhtikuuta 2017 teksti I. Eriksen

Käsi sydämelle: onko sinullakin mielestäsi korkeampi moraali kuin useimmilla muilla? Jos vastaus on kyllä, olet hyvässä seurassa - suurin osa muistakin nimittäin ajattelee samoin.

Kummasti sitä aina tuntuukin, että kaikki muut ovat hankkineet ajokorttinsa postimyynnistä, pettävät puolisoitaan, huijaavat minkä ehtivät eivätkä ajattele oikeastaan muita kuin itseään. Toisin kuin minä, hyvänen aika sentään.

Luotettavampi ja lojaalimpi

Lontoon yliopiston tutkimuksessa osallistujia pyydettiin arvioimaan 30 erilaisen luonteenpiirteen, jotka liittyivät esimerkiksi moraaliin, kuten vilpittömyyden ja rehellisyyden, esiintymistä itsessään että muissa. Lisäksi heidän piti arvioida, oliko kyseinen luonteenpiirre ihmiselle miten suotava ominaisuus. Tutkijat selvittivät myös, miten rationaalisesti osallistujat omia ominaisuuksiaan arvioivat. Kävi ilmi, että osallistujat arvioivat etenkin moraaliin liittyviä piirteitään erityisen irrationaalisesti silloin, kun kyseessä olivat heidän mielestään kaikkein toivottavimmat ominaisuudet.

Suurin osa siis ajattelee itse olevansa muita lojaalimpia ja luotettavampia. Entä sitten? Mitä haittaa moisesta voi olla? Ongelma oman moraalin yliarvioimisessa on siinä, että se saattaa madaltaa kynnystä moraalittomiin tekoihin. Itseään henkisesti suoraselkäisenä pitävä voi suoda itselleen "luvan" tehdä jotain paheksuttavaa - vaikkapa ajaa päin punaisia - koska hän kuitenkin suurimman osan ajasta toimii näkemyksensä mukaan suoraselkäisemmin kuin muut.

Suojaa huijatuksi tulemiselta

Itsensä korottaminen muita luotettavammaksi voi kuitenkin toisaalta auttaa suojaamaan huijatuksi tulemiselta. Jos nimittäin lähtökohtaisesti pitää kaikkia muita epäluotettavampina, tulee luultavasti suhtautuneeksi muihin myös epäileväisemmin. Tämä voi parhaimmillaan pelastaa henkilön nahan silloin, kun vastapuoli oikeasti valehtelee ja yrittää petkuttaa.

Lähde: Social Psychological and Personality Sciences

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee