Nainen ahmii suklaata

Suklaaöverit saattavat olla pian historiaa. Helppo mielikuvaharjoittelu voi nitistää himon heti alkuunsa. 

© iStock

Taltuta suklaanhimo ajatusten voimalla

Suklaanhimon voi saada kuriin helpolla konstilla!

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017 teksti I. Eriksen

Kun suklaanhimo iskee, vaatii todella rautaista tahdonvoimaa vastustaa kiusausta. Ajatusta suklaaherkusta voi olla miltei mahdoton saada päästä pyörimästä, mutta nyt australialaistutkijat ovat selvittäneet, miten suklaanhimon voi nitistää ennen kuin ajaudutaan ajatuksesta tekoihin.

Salaisuus piilee nimittäin siinä, että orastava suklaanhimo tunnistetaan heti tuoreeltaan ja ajatukset ohjataan suklaan maun ja tuoksun täyttämistä mielikuvista joihinkin toisiin, kuten mielikuvaan metsästä tai rannasta.

Flindersin yliopiston tutkijoiden mukaan mieliteon herätessä esimerkiksi suklaaseen, himo vahvistuu, kun alamme kuvitella, miltä suklaa maistuu, tuoksuu ja näyttää.

Mielikuvien vaihtokauppa

Tutkijat jakoivat osallistujat kahteen ryhmään, joissa ensimmäisessä suklaanhimoa torjuttiin suklaa-ajatusten etäännyttämisellä, eli himo pyrittiin nitistämään jo alkuvaiheessa, kun ajatus suklaasta ilmaantui. Kun tämä ajatus tunnistettiin, voitiin myös tietoisesti valita olla reagoimatta siihen. Toisessa ryhmässä käytetiin mielikuvien vaihtamista, eli mielikuvat suklaalla herkuttelusta korvattiin jollain muulla mieluisalla mielikuvalla, joka ei liittynyt mitenkään suklaaseen.

Molemmat tekniikat tepsivät kummassakin ryhmässä, mutta toinen mielikuvamenetelmä toimi etenkin niillä, joilla suklaanhimo oli todella voimakasta ja jotka halusivat päästä irti suklaanhimostaan.

Tätä saa kokeilla kotona

Ensi kerralla, kun suklaa alkaa kummitella päässä, siirry mielikuvissasi metsän siimekseen tai rannalle, missä lämmin hiekka kutittaa varpaita ja turkoosi meri välkehtii.

Tee kuitenkin mielikuvamatkasi mahdollisimman pian suklaa-ajatusten ilmaannuttua, sillä tekniikka on sitä tehokkaampi, mitä varhaisemmassa himon vaiheessa se otetaan käyttöön.

Tutkimus on julkaistu Appetite-lehdessä. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee