Kaksi naista ottamassa selfietä
© Colourbox

Mitä kaikkea Instagram-profiili paljastaakaan mielenterveydestä

Sosiaaliseen mediaan laittamasi kuvat paljastavat omasta mielenterveydestäsi enemmän kuin tiesitkään.

maanantai 29. elokuuta 2016 teksti Cecilie Dumanski

Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan, joka perustui lähes 44 000 Instagram-kuvaan ja 166 vapaaehtoisen osallistumiseen, ihmisten mielenterveyden ja heidän sosiaalisen median kuvien muokkaamisessa käyttämiensä suodattimien välillä on selvä yhteys.

Kuvien muokkaus paljastaa mm. masennuksen - ja tekee sen ennen kuin ihminen itse tai hänen lääkärinsä on ehtinyt epäillä masennusta. 

Siniset, harmaat ja tummat suodattimet kertovat masennuksesta

Tutkimus osoitti, että niillä vapaaehtoisilla, jotka jakoivat sinisen, harmaan tai tumman sävyisiä kuvia, oli taipumusta masennukseen. Heidän suosimansa suodattimet olivat Willow, Crema ja Inkwell, joka oli kaikkein suosituin.

Ne osallistujat, jotka eivät kärsineet masennuksesta, suosivat taas Hefe-, X-pro- ja Valencia-suodattimia, joista Valencia oli eniten käytetty.

Lisäksi ei-masentuneiden osallistujien kuvissa näkyi yleensä enemmän kasvoja kuin masentuneiden kuvissa. Tämä on tyypillinen esimerkki siitä, että masentuneet saattavat vältellä sosiaalisia tilanteita, joissa on runsaasti ihmisiä.

Diagnoosi nopeammin

Tutkijoiden toiveena on, että Instagram-kuvat auttavat diagnosoimaan masennuksen nopeammin ja tunnistamaan onnettomat ihmiset.

On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei ihmisen mielenterveyttä voi arvioida pelkästään Instagramissa ja muissa sosiaalisissa medioissa jaettujen kuvien perusteella.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee