Huolestunut nainen

Keskimääräistä enemmän huolehtivat ihmiset saattavat suoriutua paremmin työstään ja olla parempia ongelmanratkaisijoita.

© iStock

Miksi kannattaa olla huolissaan

Murehtiminen ei ehkä olekaan silkkaa ajanhukkaa. Tutkimuksen mukaan huolehtimisesta voi olla etuakin.

sunnuntai 21. toukokuuta 2017 teksti M. Jespersen

Mitä jos menetän työpaikkani? Entä jos puoliso lähtee kävelemään? Varmasti ainakin jokin sairaus pian iskee... Monet murehtivat stressiin asti tulevasta, vaikka mitään varsinaista syytä ei olisikaan.

Murehtijoita yritetään usein kannustaa lopettamaan huolehtiminen toteamalla, että huolehtiminen on aivan turhaa ajanhukkaa. Miksi vaivata päätään asioilla, joille ei juuri nyt kuitenkaan mahda mitään? Kaikki huolehtiminen ei kuitenkaan ole välttämättä suinkaan täysin höydytöntä saati vahingollista murehtijalle itselleen.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan huolehtimisella voi nimittäin olla myös ihmistä aktivoivia ja motivoivia vaikutuksia.

Huolet saavat toimimaan

Huoliajatukset kertovat usein siitä, että ollaan tilanteessa, joka edellyttää muutosta ja toimenpiteitä – tai niin tunne ainakin tulkitaan. Tämä motivoi pohtimaan ratkaisuja, joilla huolta saisi häivytettyä ja ikävyyksiä ehkäistyä. Huolehtija voikin esimerkiksi olla aktiivisempi turvavyön ja aurinkosuojan käyttäjä.

Huolehtijat suunnittelevat usein tekemisensä tarkkaan, valmistautuvat huolellisesti ja etsivät ahkerasti tietoa huolenaiheistaan. Näin he myös toimivat aktiivisemmin terveytensä edistämiseksi ja suoriutuvat työssään paremmin.

Huolehtiminen voi myös tavallaan vahvistaa hyviä kokemuksia: pienikin ilonaihe tuntuu entistä paremmalta, jos on sitä ennen vaeltanut syvällä murheen alhossa.

Tutkija, Kalifornian yliopiston psykologian professori Kate Sweeny ei kuitenkaan halua rohkaista ketään ylenpalttiseen murehtimiseen, joka voi olla suorastaan terveydelle haitallista. Hän kuitenkin haluaisi lohduttaa huolehtijoita, ettei huolehtimisesta kannata olla huolissaan – sopivassa määrin suunnittelu ja ennakointi ei suinkaan ole pahasta.

Lähde: Science Daily 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee