Punaviinillä kippisteleviä iloisia ihmisiä

Liika suunnittelu voi tutkimuksen mukaan pilata juhlatunnelman.

© iStock

Miksi aikataulutus vie ilon elämästä

Tutkijat ovat saattaneet löytää syyn siihen, miksi spontaanit kemut ovat aina hauskempia kuin etukäteen pilkulleen suunnitellut.

keskiviikko 21. joulukuuta 2016 teksti Jeanette Linder

Alituinen vapaa-ajan pilkuntarkka aikatauluttaminen saattaa viedä ilon hauskoistakin asioista. Uusi tutkimus nimittäin osoittaa, että mukavaksikin mielletty tekeminen muuttuu ankeammaksi, jos se suunnitellaan turhan täsmällisesti etukäteen.

Oli kyse sitten elokuviin menosta, kahvittelusta tai vaikkapa juhlista, liian tiukka aikataulutus vähentää nautintoa verrattuna spontaanisti keksittyyn vai vain löyhästi aikataulutettuun tekemiseen.

Syynä voi olla se, että aikataulut ja suunnittelu yhdistetään työhön, jolloin ne voivat saada vapaa-ajankin toiminnan tuntumaan hauskuuden sijaan velvollisuudelta.

Tutkijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki kalenterit pitäisi nakata menemään ja elää vain hetkessä. Jo pieni höllennys aikatauluun auttaa lisäämään hauskuutta. ”Iltapäivälle” sovittu kahvittelu voi tuottaa enemmän iloa kuin ”tasan klo 14” lukkoonlyöty tapaaminen.

Lähde: Ohio State University

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee