Ikävystynyt nainen

Kuoliaaksi ikävystyminen ei ole ehkä pelkkä vitsi.

© iStock

Ikävystyminen voi olla vaarallista

Liian pitkään ei kannata pitkästyä, sanovat asiantuntijat. Tylsistyminen voi olla terveydelle vaarallista.

keskiviikko 30. elokuuta 2017 teksti J. Linder

Hohhoijaa! Mitäpä sitä tänäänkin tekisi... Nykypäivän hektisessä elämänmenossa on välillä hyvästäkin laskea kaikki raudat tulilta ja pysähtyä hetkeksi. Jos kuitenkin pysähtyneisyys tuntuu olevan päivästä toiseen vallitseva olotila, voi olla jo terveydellekin hyväksi keksiä itselleen jotain mieluista puuhaa. 

Tylsistyminen voi tutkitustikin näkyä nimittäin vyötäröllä, kun tekemisen ja muiden mielihyvän lähteiden puutteessa tulee syöpöteltyä, ja yleensä vieläpä jotain vähemmän terveellistä. Brittiläis-irlantilaisessa tutkimuksessa verrattiin 140 osallistujan mielialaa ja syömistä. Tulokset osoittivat selvästi, että energiansaanti kasvoi silloin, kun ihmiset olivat ikävystyneitä. Tällöin myös syötiin enemmän roskaruokaa.

LUE MYÖS: 10 merkkiä, jotka voivat kieliä masennuksesta

Liikakilojen lisäksi tylsistymisellä voi olla vakavampiakin seurauksia. 7 500 osallistujan tutkimuksessa koehenkilöt arvioivat tylsistymisensä tasoa neljän viime viikon kuluessa. Kysely toistettiin kolmen vuoden kuluttua. 15 vuoden kuluttua seurannassa todettiin, että ikävystymisellä todellakin oli ikävät seuraukset.

Kuolleisuus oli suurempi niiden joukossa, jotka olivat ilmoittaneet olevansa eniten ikästyneitä. Tutkijoiden mukaan tylsistyminen ei kuitenkaan yksin selitä kuolleisuutta, vaan ikästyneemmät osallistujat myös liikkuivat vähemmän ja käyttivät enemmän alkoholia.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?

KUNTO PLUS suosittelee