Mietteliäs nainen työpöydän ääressä

Ei syytä huoleen, jos unohtelet toisinaan asioita. Se tarkoittaa, että aivot toimivat hyvin.

© iStock

Huonomuistisuus saattaa olla hyväksi

Aivoille on hyväksi muistaa asioita, mutta yhtä lailla niiden olisi syytä unohtaa tietyt asiat. Pieni unohtelu auttaa tekemään arjessa oikeita päätöksiä.

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017 teksti J. Linder

Hmm, mitä teinkään viime tiistaina? Ja mikä ihme tuon näyttelijän nimi nyt taas olikaan? Jos sinusta tuntuu usein siltä, että aivosi ovat kuin iso siivilä, jonka läpi kaikki tärkeä valuu, ei syytä huoleen. Huonomuistisuus ei välttämättä ole muistisairauden merkki, vaan kertoo, että aivot toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkijoiden mukaan aivojen täytyy muistamisen lisäksi myös unohtaa asioita.

Jos aivot ovat täynnä merkityksetöntä nippelitietoa ja turhia muistikuvia, niiden on vaikeampi keskittyä muistamaan tärkeät asiat, jotka auttavat tekemään fiksuja päätöksiä. Tutkimusten mukaan aivojen on hyvä karsia muistista tarpeettomia asioita, jotta tärkeälle tiedolle jää enemmän tilaa.

Tunnetko muistisairauden ensimmäiset oireet?

Aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty tutkimaan muistamista, mutta uusimmissa tutkimuksessa tarkastellaan unohtamista. Tutkimuksessa selvisi, että sekä muistamisella että unohtamisella on tärkeä osa päätösten teossa.

Se, minkä tiedon aivot katsovat tarpeettomaksi ja unohtavat, vaihtelee ihmisestä riippuen. Tieto painuu paremmin muistiin, jos aivot luokittelevat sen tiedoksi, jota tarvitaan todennäköisesti vielä uudelleen. Esimerkiksi suuren supermarketin työntekijälle voi olla turhaa muistaa kaikkien asiakkaiden kasvot, mutta pienen kahvilan pitäjälle kanta-asiakkaiden tunteminen on tärkeää.

Lähde: Neuron

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee