Nainen niistää

Ystävien vierailu voi oikeasti parantaa nuhanenän oloa.

© iStock

Flunssa koettelee kovemmin itsensä yksinäiseksi tuntevaa

Vilustuminen ja yksinäinen olo ovat uuden tutkimuksen mukaan kurjin mahdollinen yhdistelmä.

perjantai 7. huhtikuuta 2017 teksti M. Jespersen

Tukkoinen nenä, kurkkua raapiva yskä ja jatkuva pärskiminen vievät niin puhdin kuin elämänilon kenestä tahansa. Oireet voivat kuitenkin tuntua entistä pahemmilta, jos tuntee olonsa yksinäiseksi.

Lähteekö yskä aina oikeasti vain yskimällä?

Tämä kävi ilmi yhdysvaltalaisen Ricen yliopiston tutkimuksessa, jossa selvitettiin yksinäisyyden ja flunssariskin välistä yhteyttä.

Tutkimukseen osallistui 213 aikuista, jotka jaettiin ryhmiin muun muassa heidän sosiaalisen verkostonsa laajuuden perusteella. Osallistujilla annettiin flunssavirusta sisältäviä nenätippoja, minkä jälkeen he viettivät viisi päivää eristyksissä hotellihuoneissa. Tänä aikana he kirjasivat ylös oireitaan ja arvioivat niiden vakavuutta.

Onko tauti kaatanut vuoteeseen ja epäilet keuhkokuumetta? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia viheliäisestä taudista.

75 prosenttia sairastui

Flunssavirusta saaneista 159 sairastui, ja heistä pahimmiksi oireensa kuvailivat ne osallistujat, jotka myös kokivat olonsa yksinäisimmiksi.

Osallistujien limaneritystä vertailtaessa ei voitu kuitenkaan osoittaa, että olonsa yksinäisemmiksi ja sairaammiksi kokeneet osallistujat olisivat olleet varsinaisesti fyysisesti sairaampia kuin vähemmän yksinäisyyttä tunteneet.

Tutkimuksessa ei myöskään käynyt ilmi, että yksinäisemmät osallistujat olisivat olleet muita alttiimpia saamaan flunssan.

Osallistujien sosiaalisen verkoston laajuudella ei ollut ratkaisevaa merkitystä siihen, miten vakaviksi flunssaoireet koettiin. Laatu oli siis ystävyyssuhteissa määrää tärkeämpi tekijä.

Tutkijat kuitenkin toppuuttelevat vetämästä suoria johtopäätöksiä yksinäisyyden ja flunssaoireiden kokemisen välille, sillä myös muut tekijät, kuten unen puute ja stressi, voivat saada oireet tuntumaan ikävämmmiltä.

Lähde: The Guardian   

Tukkoinen nenä ja kipu poskipäiden alueella voivat johtua poskiontelontulehduksesta. Katso, millä muilla tavoin poskiontelontulehdus voi oireilla sekä miten sitä voi hoitaa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee