Jokainen äly­puhelimen kanssa ­vietetty hetki on pois jostain muusta.

© iStock

Näin pääset irti äly­puhelimen vallasta

Sä kuulut päivään jokaiseen... Älylaite on kätevä peli, mutta sen ei tarvitse kuulua jokaiseen hetkeen aamusta iltaan. Kerromme, miten puhelimen ja somen otteesta voi irtautua.

keskiviikko 11. lokakuuta 2017 teksti Maria Jespersen

Karista puhelinriippuvuutesi asiantuntijan neuvojen avulla 

Älypuhelimista on tullut viime vuosien aikana monille kuin käden jatke, joka täyttää monta tehtävää. Puheluiden soittaminen on jäänyt toissijaiseksi, kun internetyhteyden avulla puhelimen kautta voi käyttää erilaisia yhteisöpalveluita ja pitää näin jatkuvasti yhteyttä ihmisiin monella kanavalla. Lisäksi puhelin toimii niin kalenterina, kamerana kuin musiikkisoittimenakin, ja laitteet vievät yhä enemmän huomiota ja aikaa. Jos puhelinta tulee automaattisesti tai pakonomaisesti vilkuiltua jatkuvasti, tilanne voi lähennellä jo riippuvuutta.

Tapaus 1 - Pysyt linjoilla pitkin päivää

Asiantuntija: Anna itsellesi ­hengähdystaukoja

Tee aikasyöpöistäsi näkyviä. Moment- tai QualityTime sovelluksilla voit seurata puhelimen käyttöäsi ja nähdä konkreettisesti, miten paljon aikaa se sinulta vie. Sovelluksen voi myös asentaa muistuttamaan, kun aika puhelimen parissa ylittää itse asetetun enimmäisajan.

Sulje kännykkäsi ilmoitusasetuksista sovellusten ilmoitukset ja hälytykset. Se voi kirpaista, mutta näin kännykkäsi ei vie jatkuvasti huomiotasi ja voit itse valita, milloin tarkistat saapuneet viestit ja sometapahtumat. Viestimiskierre vain pahenee, kun kiirehdit vastaamaan heti jokaiseen viestiin – hidasta siis tahtia suosiolla.

Varaa työpäiviin ja vapaa-aikaan hengähdystaukoja, jolloin pidät paussia myös älylaitteista. Ärsyketulvan hillitseminen auttaa paitsi helpottamaan stressiä myös tarjoaa tilaisuuden selvittää, mitä oikeasti tarvitset.

Osaatko jättää työasiat lomalla sivuun? Kerromme, miksi loma on tärkeää pyhittää lomailulle eikä työsähköpostien tarkkailulle.

Jatkuva linjoilla roikkuminen vaikeuttaa aitoa rentoutumista ja rauhoittumista, kun mieli käy jatkuvasti kierroksilla. Ajatusrallia voi opetella jarruttamaan esimerkiksi päivittäisellä meditaatiolla: istu mukavaan asentoon, sulje silmät ja keskity seuraamaan hengitystäsi. Anna mieleen pulpahtavien ajatusten jatkaa matkaansa niihin takertumatta, jolloin mieli tyyntyy vähitellen.

Varaa aikaa rauhoittumiseen myös arjen keskellä. Kerromme, millaisia harjoituksia voit tehdä, kun sinulla on aikaa 1, 5 tai 15 minuuttia.

Tapaus 2 - Tavoittelet tykkäyksiä 

Asiantuntija: Myönnä ongelma ja selvitä sen syy 

Vastaa rehellisesti: onko sinusta tärkeää saada kokea uusia asioita rikastaaksesi elämääsi – vai somekanaviasi? Eli teetkö asioita, koska aidosti nautit niistä vai haetko tekemisilläsi vain hyväksyntää ja arvostusta somen kautta? Jos jälkimmäinen vaihtoehto osuu oikeaan, älä hätäänny – se on täysin normaalia. Sen jälkeen, kun ongelma on tunnistettu, on mahdollista keskittyä haitallisten toimintatapojen muuttamiseen.

Valitse jokin toiminta tai toistuva tilanne, josta jaat usein kuvia somessa, esimerkiksi konsertit tai ulkona syöminen. Tee sitten päätös, ettet enää jaa somessa kuvia näistä tilanteista. Tallenna kokemus sen sijaan vain muistojen kirjaan ja palaa myöhemmin vielä mielessäsi tunnelmoimaan miellyttävien muistikuvien äärelle. Jos koet pakottavaa tarvetta jakaa kokemuksesi jonkun kanssa, kerro siitä vain lähipiirillesi. Näin voit vahvistaa siteitä sinulle aidosti tärkeisiin ihmisiin ja käsitellä kokemusta elävän ihmisen kanssa pelkkiä irtokommentteja ja tyk­käyksiä syvällisemmin.   

Saat toki edelleen ottaa kuvia tärkeistä elämyksistä. Pitäessäsi ne kuitenkin vain omana ilonasi parannat itsetuntemustasi ja -luottamustasi, sillä alat tehdä asioita siksi, että aidosti nautit niistä – etkä vain tykkäysten tähden.

Tuntuuko joskus, että et ole riittävän hyvä tai taitava? Kerromme, miten saat lisää itsevarmuutta.

Tapaus 3 - Olet muissa maailmoissa

Asiantuntija: Ole läsnä tässä ja nyt 

Mielihyvähormoni dopamiinin eritys aivoissa kiihtyy enemmän nautinnon – palkinnon – odotuksesta kuin sen varsinaisesta toteutumisesta. Tämän vuoksi nykyhetkeen voi olla vaikea keskittyä tulevan odottamiselta. Samasta syystä olemme kuitenkin vain puoliksi läsnä nykyhetkessä läheisillemme. He voivatkin tuntea itsensä laimin­lyödyiksi tai hylätyiksi. Pakota itsesi huomioimaan muut ja keskity kanssakäymiseen ilman älylaitetta.

Pyri järjestämään mahdollisimman paljon ajanvietettä, jossa kohtaat muita ihmisiä kasvokkain. Näin tulet aidosti nähdyksi ja hyväksytyksi.

Kerro lähipiirillesi ja kollegoillesi, että aiot vähentää kännykän käyttöä, jotta he eivät odotakaan sinun olevan aina tavoitettavissa.

Tarkista viestit ja ilmoitukset vain tietyin väliajoin ja pidä kännykkää kotona aina tietyssä paikassa niin, ettet voi vilkuilla sitä jatkuvasti. Laadi esimerkiksi älylaitteen käytölle päivittäinen aikataulu.

Kasvata kykyäsi olla läsnä tässä hetkessä mindfulness-harjoitteilla.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee