Vaaleahiuksinen nainen tekee mindfulness-harjoituksia työpöytänsä ääressä.

Mindfulness voi torjua masennusta tehokkaasti.

 

© iStock

Torju masennusta tietoisuustaidoilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan mindfulnessilla voi hoitaa masennusta yhtä tehokkaasti kuin mielialalääkkeillä – ilman haittavaikutuksia.

torstai 12. toukokuuta 2016 teksti Redaktionen

Masennuksesta kärsinyt henkilö on vaarassa sairastua masennukseen uudelleen, ellei hän saa hoitoa. Mielialalääkkeet ovat yksi masennuksen hoitokeinoista, mutta tuoreen ja ennennäkemättömän laajan tutkimuksen mukaan tietoisuustaitoihin perustuva terapia on vähintäänkin yhtä tehokasta.

Brittitutkijat seurasivat masennuksesta kärsineitä henkilöitä kahden vuoden ajan ja tarkkailivat masennuksen uusiutumista. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset saivat tietoisuustaitoihin perustuvaa kognitiivista terapiaa ja toiset söivät mielialalääkkeitä. Lääkehoitoa saaneesta ryhmästä 47 prosenttia sairastui uudelleen masennukseen, kun taas terapialla hoidetussa ryhmässä masennus uusiutui 44 prosentilla.

Vaikka mindfulness-tekniikkaa hyödyntäneet potilaat pärjäsivät tutkimuksen valossa aavistuksen paremmin, ero oli tilastollisesti niin pieni, että tutkijat julistivat vertailun päättyneen tasapeliin.

TESTI: 10 masennuksen merkkiä

Pitkäaikainen hoitovaikutus

Tietoisuustaitoihin perustuvan terapian kiistattomiin etuihin lukeutuu se, ettei hoito aiheuta lainkaan haittavaikutuksia. Mielialalääkkeet sen sijaan voivat aiheuttaa painonnousua, seksuaalista haluttomuutta, huimausta ja riippuvuutta.

Mindfulnessin hyödyt vaikuttavat myös olevan pitkäaikaisia. Terapia muovaa nimittäin aivojen rakennetta ja lisää harmaan aineen määrää neljällä aivojen alueella, joista yksi osallistuu tunteiden säätelyyn ja vaikuttaa siihen, minkälaisena ihminen näkee itsensä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee