Mieliala korkealle mylläämällä mullassa

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää, sanoo kiinalainen sananlasku. Sanonnassa on vinha perä, sillä hyvän mielen saamiseksi riittää, että on tekemisissä mullan kanssa.

maanantai 24. elokuuta 2009 teksti KUNTOPLUS

Lapset ovat iloisia leikkiessään mullassa ja mudassa ja myös monet aikuiset viihtyvät erittäin hyväntuulisina kasvimaalla.

Selitys ilmiölle löytyy englantilaisen Bristolin yliopiston tutkijoiden mukaan tietystä bakteerista, joka tekee olosta iloisen. Kyseinen mielialaa kohottava mullan bakteeri on Mycobakterium vaccae. Hiirillä tehdyissä kokeissa se kiihdytti aivojen mielihyvähormonin, serotoniinin tuotantoa.

Myös syöpäpotilaiden mieliala koheni, kun heidät altistettiin kyseiselle bakteerille.

Multaa ei onneksi tarvitse pikkulasten lailla pistää suuhunsa, jotta Mycobakterium vaccaen myönteisestä vaikutuksesta pääsisi nauttimaan. Bakteeria irtoaa mullasta ilmaan, josta se kulkeutuu hengitysteihin.

Muita hyviä syitä luonnossa viihtymiseen


  • Fyysinen kosketus luontoon, kuten kasvimaan kitkeminen lisää stressiä lievittävän oksitosiini-hormonin tuotantoa.

  • Auringonvalo lisää välittäjäaine serotoniinin määrää. Se mm. ehkäisee stressiä, kohentaa mielialaa ja hillitsee ruokahalua. Serotoniini edistää melatoniinin tuotantoa, joka taas ehkäisee stressiä, parantaa unta ja vahvistaa vastustuskykyä.

  • Tunnin ahertaminen kasvimaalla kuluttaa keskimäärin 250 kilokaloria.

  • Säännöllinen oleskelu raikkaassa ulkoilmassa ja luonnon keskellä voi pidentää elinikää.

  • Luonnossa oleskelu antaa elinvoimaa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee