Kaikki kofeiinista

Onko kofeiini ihmiselle hyvästä vai pahasta, ja paljonko on jo liikaa kofeiinia päivässä? Vastasimme monia askarruttaviin kofeiinikysymyksiin – kartuta kofeiinitietouttasi ja katso, saatko itse kofeiinia liikaa.

Kahvi ja kofeiini

HYVÄ VAI PAHA KOFEIINI? Kofeiinilla voi olla monia myönteisiä vaikutuksia – kunhan käyttö pysyy kohtuullisena.

© iStock

Kaikki, mitä sinun tulee tietää kofeiinista

Tuore kahvi. Höyryän kuuma, tuoksuva tee. Pirskahtelevan kylmä kolajuoma. Tai nuutuneen pelastava tölkillinen energiajuomaa. Kofeiinipitoisia juomia on moneen makuun ja tarpeeseen – aamun käynnistämiseen, virkistymiseen ja rentoutumiseen. Kofeiini voi tehdä ihmeitä, kunhan se ajoitetaan oikein ja käytössä pysytään kohtuuden rajoissa.

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia siitä, mitä kofeiini on ja miten sitä kannattaa käyttää hyötyjen saamiseksi ja haittojen välttämiseksi.

Kysymyksiä ja vastauksia kofeiinista

Kofeiini parantaa muistia

Vuonna 2014 yhdysvaltalaisessa Johns Hopkinsin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin kofeiinin terästävän muistia ja muistiin painamista.

Tutkimukseen osallistui 160 henkilöä, jotka eivät muuten käyttäneet säännöllisesti kofeiinipitoisia juomia tai muita kofeiinituotteita. Osallistujille näytettiin aluksi sarja erilaisia kuvia, minkä jälkeen osalle annettiin 200 milligramman kofeiinitabletti ja osalle lumelääke. Seuraavana päivänä osallistujille näytettiin jälleen kuvasarja, jossa osa oli täsmälleen samoja kuvia kuin edellispäivänä ja osa hieman muokattuja, ja osallistujien tehtävänä oli erottaa, mitkä kuvat oli täsmälleen samoja kuin edellispäivänä ja mitkä vain samankaltaisia.

Kävi ilmi, että kofeiiniryhmässä erotettiin useammin kuvat, joihin oli tehty muutoksia edellispäivästä. Tutkijat arvelevat tämän johtuvan siitä, että kofeiini vahvistaa aivojen muistiin painamiseen liittyvää tarkkuutta erottaa ja hahmottaa kuvioita, ja viittaavan siihen, että kofeiini parantaa näin pitkäkestoista muistia.

Muistinsa tähden ei kuitenkaan kannata kumota kahvikupposia ylenmäärin – tutkimuksessa käytetty annos 200 mg vastaa noin kahta mukillista (2 dl) suodatinkahvia. Osallistujat eivät myöskään olleet rutinoituneita kofeiinin käyttäjiä.

Tutkimuksen perusteella kahvia ei muistin terästämiseksi kannata hörppiä pitkin päivää vaan ajoittaa käyttö niihin hetkiin, kun muistin vahvistukseen tarvitaan lisätukea.

Onko kofeiini kiellettyä raskaana olevilta?

Ruokavirasto määrittää kofeiinin käytön turvalliseksi rajaksi raskaana oleville 200 mg päivässä, mikä vastaa paria mukillista (2 dl) suodatinkahvia. Määrään sisältyy kaikista lähteistä saatu kofeiini. Kofeiini pääsee istukan kautta sikiöön, ja voi runsaasti käytettynä lisätä keskenmenon, pienipainoisuuden ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Sopiiko kofeiini lapsille?

Ruokavirasto määrittelee kofeiinin turvallisen saannin rajaksi 1–18 vuotiaille alle 3 mg painokiloa kohden päivässä. Lapsilla jo pienikin kofeiiniannos voi aiheuttaa haittavaikutuksia ja kohtuullinenkin käyttö riippuvuutta.