Tumma nainen katsoo peilistä poskensa näppyä

Puskeeko näppyä naamaan, vaikka teini-ikä on jo kaukana takana? Lue vinkit finnien hoitoon täältä. 

© iStock

Näin annat näpyille kyytiä

Finnit eivät välttämättä kuulu vain teini-ikään vaan taistelu näppyjä vastaan voi jatkua – tai vasta alkaa – vielä aikuisenakin.

maanantai 16. lokakuuta 2017 teksti A. Bruneskjold

Vaikka näppyjen luulisi jäävän teini-iän muistoksi, finnejä voi esiintyä myös aikuisiällä. Akne on yleistä myöhäisessä teini-iässä ja rauhoittuu yleensä viimeistään parin kympin rajapyykin jälkeen, mutta voi puhjeta yllättäen vielä kolmekymppiselläkin.

Mitä finnit ovat?

Murrosiässä mieshormonin tuotanto kasvaa sekä pojilla että tytöillä. Tällöin myös ihon talin tuotanto voi villiintyä, jolloin seuraukset näkyvät iholla: liiallinen tali tukkii ihohuokosen, ja ihon pinnalla normaalistikin elävät bakteerit aiheuttavat tulehduksen, joka näkyy iholla punoittavana finninä. Sama mekanismi on finnien taustalla myöhemminkin.

Mikä aiheuttaa finnejä – ja mikä ei?

Finnit siis syntyvät talirauhasen tukkeutuessa ja tulehtuessa. Mutta onko hormonien lisäksi taustalla jotain, mihin voisi itse vaikuttaa?

Vaikka voisi tuntua loogiselta, että rasvainen ruoka aiheuttaa ihon rasvoittumista, ei pitsapäivää tai tarjottua suklaapalaa kannata jättää väliin ainakaan näppyjen pelossa. Tietyillä ruoka-aineilla voi kuitenkin olla merkitystä aknen hoidossa, ja niiden käytön rajoittamista voi kokeilla, jos finnejä pukkaa tavallista tiheämmin. Tälläisia ruoka-aineita ovat nopeasti verensokeria nostavat hiilihydraatit, kuten karkit ja limut sekä leivonnaiset ja vaalea leipä – toisin sanoen "höttöhiilarit". Joidenkin tutkimusten mukaan myös maito voi pahentaa aknea, mutta muutaman finnin takia ei kannata hylätä tyystin maitotuotteita. Aknen hoidossa voi kokeilla, olisiko maitotuotteiden pois jättämisestä apua, mutta tällöin kannattaa huolehtia riittävästä kalsiumin saannista muilla keinoin.

On kuitenkin tärkeä huomata, että akne tai kipeät finnit eivät suoraan johdu ruokavaliosta, eikä niistä päästä eroon pelkillä ruokavaliomuutoksilla. Akne on usein perinnöllistä, ja kotikonsteilla sitä ei voi sataprosenttisesti hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Terveellinen ruokavalio voi kuitenkin jonkin verran lievittää oireita, eikä siitä ole koskaan toki haittaa muutenkaan. Monilla naisilla finnit ilmestyminen liittyy kuukautiskiertoon. Pahan aknen hoitoon järeimmät aseet saa lääkäriltä.

Joskus iholla kukkivat näpyt eivät ole varsinaisesti finnejä tai aknea. Esimerkiksi suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti ilmenee nimensä mukaisesti suun ympärillä punoittavana ihottumana, joka muistuttaa finnejä. Vaivaan voi kokeilla kosmetiikkatuotteiden vaihtoa, mutta mikäli ihottuma jatkuu, kannattaa apua hakea lääkärin vastaanotolta. 

Miten finnejä voi ehkäistä?

Finnien ehkäisyssä ja hoidossa on tärkeää huolehtia ihon puhdistuksesta, mutta liian ärjyt tuotteet saattavat vain kuivattaa ihoa ja pahentaa tilannetta, kun iho äityy vastareaktiona tuottamaan entistä enemmän talia. Miedot puhdistustuotteet sopivat näppyiselle iholle, ja niiden ohella kannattaa käyttää kosteuttavaa voidetta. Kosteutuksen merkitys vain korostuu ilmojen kylmetessä, kun sekä kylmä ja viima että kuiva sisäilma verottavat ihon luontaista kosteutta. Kosteusvoiteeseen voi lisätä tipan kasvoöljyä, ja puhdistusmaidon sijaan voi kokeilla puhdistusöljyä.

Kolme väärää väittämää finneistä

1. Finnejä ei saa puristaa

Höpsis. Valkean pollukan saa puristaa, kunhan muistaa muutaman tärkeän seikan. Ensinnäkin puristelua ennen kannattaa pestä sekä kädet että kasvot, jotta ihohuokoseen ei pääse meikkiä tai epäpuhtauksia. Finniä ei pidä puristaa kynsillä vaan esimerkiksi pumpulilla. Lopuksi ihoalue kannattaa pyyhkäistä kasvovedellä ja levittää päälle kosteusvoidetta.

2. Hammastahna on hyvä finnivoide

Suosittelemme käyttämään finnien hoitoon ensisijaisesti tuotteita, jotka on siihen tarkoitettukin. Hammastahnan teho ei ole kummoinen, ja lisäksi se voi kirveltää iholla. Vaihda suosiolla nykyaikaisempiin konsteihin.

3. Kuoria kannattaa ahkerasti

Kuorinta ei sinänsä ole haitaksi finniselle iholle: se puhdistaa iholta epäpuhtauksia ja kuollutta solukkoa, jolloin esimerkiksi kosteuttavat tuotteet imeytyvät tehokkaammin. Ärtynyttä ihoa ei kuitenkaan kannata kiusata alituisella kuorinnalla. Mikä tärkeintä: käytä hellävaraista kuorintatuotetta!

BONUSVINKKI!

Liikunta ja riittävä nesteensaanti ovat elimistölle kokonaisvaltaisesti hyödyksi. Kaipaatko vinkkejä ja motivaatiota liikkumiseen? Katso KUNTO PLUSsan treenivinkit täältä!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee