Juoksuhurmiota voi mitata

Juoksijan flow onnistuttiin mittaamaan vuonna 2008.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010 teksti KUNTOPLUS

Yksi tutkituimmista mielialahormoneista on endorfiini. Endorfiinia erittyy aivolisäkkeestä ja selkäytimestä. Se aikaansaa flown, juostessa syntyvän hyvänolon tunteen, jolloin juoksua uskoo voivansa jatkaa loputtomiin.

Bonnin yliopiston tutkijaryhmä mittasi ilmiön helmikuussa 2008. Kuvantamisen avulla tutkittiin pitkänmatkanjuoksijoiden aivotoimintaa ennen pitkää juoksulenkkiä ja lenkin jälkeen. Juoksijoita myös haastateltiin ja heidän verensä endorfiinipitoisuus mitattiin.

Juoksu lisäsi endorfiinien määrää veressä. Aivojen limbiset ja etulohkon alueet, jotka ohjailevat mielialaa, tunteita ja hyvää oloa aktivoituivat merkittävästi.

Näin endorfiini kohottaa mielialaa

Endorfiinit ovat neuropeptidien ryhmään kuuluvia aivojen välittäjäaineita. Kun elimistö kokee kipua tai rasitusta, tieto lähetetään aivolisäkkeeseen, joka käynnistää endorfiinien tuotannon. Endorfiinit kulkeutuvat kaikkialle aivojen ja selkäytimen hermosoluihin. Endorfiinit lievittävät ärsykkeitä niissä hermosoluissa, joihin ne sitoutuvat. Vaikutus on morfiinin kaltainen. Kipu lievittyy ja mieliala nousee.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee