Miksi ja millaista aurinkosuojaa?

Kuka muistaa, mitä ainetta aurinkosuojassa ei nyt sitten saakaan olla? Ja pitääkö aurinkosuojakertoimen olla 100, että uskaltaa pistä nenänsä pihalle muulloin kuin rankkasateella?

perjantai 9. marraskuuta 2012 teksti KUNTOPLUS

1) Suojakerroin (SPF)

Kotimaassa kannattaa käyttää vähintään suojakerrointa 15. Jotta suojakerroin toimisi luvatusti, voidetta pitää käyttää runsaasti. Aikuisen vartaloon kuluu kerralla reilu kourallinen eli noin 40 g voidetta.

2) Hajusteet

Tuoteselosteesta näkee, sisältääkö aurinkovoide jotakin yleisimmin allergiaa aiheuttavista 26 hajusteesta. Kaikki nämä 26 ainetta tulee ilmoittaa nimeltä. Muista hajusteista riittää maininta "parfum" tai "aroma".

3) Parabeenit

Eläinkokeissa parabeenien on havaittu vaikuttavan hormonitoimintaan. Parabeenit ovat ns. hormonihäiritsijöitä, jotka voivat vaikuttaa hormonin tavoin tai estää tai lisätä hormonien vaikutusta tai muodostumista tai haitata hormonien poistumista elimistöstä. Osassa maita alle 3-vuotiaiden lasten ihonhoitotuotteissa on kielletty propyyli-, butyyli-, isopropyyli- ja isobutyyliparabeenin käyttö. Toisaalta parabeenit aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita.

LUE MYÖS: Osaatko suojautua auringolta ja käyttää aurinkovoidetta oikein?


4) Vettä hylkivä vai vedenkestävä
Jos ui paljon, kannattaa valita vedenkestävä voide. Voide kestää, ellei kuivaa itseään pyyhkeellä uintikertojen välillä.

Kesään: 3 lehteä, Newlinen treeniasu + P20-aurinkosuoja 12,90 e


5) UVA- ja UVB-suoja

UVB-säteet aiheuttavat ihon palamista ja aurinkoihottumaa. Pitkäkestoisesta altistuksesta voi seurata pigmenttiläikkiä ja se voi altistaa okasolusyövälle ja tyvisolusyövälle. Suojakerroin kertoo, miten tehokkaasti voide estää UVB-säteiden pääsyn iholle.

UVA-säteet ruskettavat ihoa, mutta myös lisäävät melanoomariskiä ja rasittavat kollageenisäikeitä, mikä vanhentaa ihoa ja aiheuttaa ryppyjä. Varmista, että voiteessa on eurooppalainen UVA-merkki (ympyrä, jonka sisällä on kirjaimet UVA). Tällöin UVA-suoja on voimakkuudeltaan vähintään kolmannes UVB-suojasta.

6) Kemiallinen ja fyysinen suoja

Fyysinen eli heijastava aurinkosuoja (titaanioksidi ja sinkkioksidi) muodostaa iholle kerroksen, joka heijastaa pois auringon säteitä.

Kemiallinen aurinkosuoja (aminobentsoaatit, salisylaatit ja bentsofenonit) on näkymätön ja imeytyy ihoon, missä se imee itseensä auringon haitallisia säteitä ja estää niitä tunkeutumasta syvemmälle. Joidenkin kemiallisten aurinkosuojien epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.

Partikkelisuoja (MBBT, Tinosorb M) on molempien ominaisuuksia yhdistävä hybridisuoja. Tinosorbilla ei ole todettu olevan estrogeenivaikutusta.

Kesään: 3 lehteä, Newlinen treeniasu + P20-aurinkosuoja 12,90 e


7) Fotostabiilius

Fotostabiili aurinkovoide ei hajoa auringonvalossa, jolloin suojakertoimen teho säilyy.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee