Mieluinen poreamme

Artikkelin 7 neuvon avulla löydät poreammeen, joka on riittävän syvä, tarpeeksi pitkä, ei pidä liikaa ääntä ja jossa vesi pysyy riittävän pitkään lämpimänä.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015 teksti KUNTOPLUS

1. Testaa ammetta itse

Kokeile ammetta, jos se suinkin on mahdollista, ennen ostamista. Istu ammeeseen, kun se on täynnä vettä ja kaikki
suuttimet ovat toiminnassa.

Onko amme kyllin syvä ja pitkä? Ovatko suuttimet oikeissa kohdissa sinun vartalollesi? Ylettyvätkö vesisuihkut esimerkiksi niskaan? Voiko suuttimia tarvittaessa säätää? Voitko istua tai maata mukavasti, kun amme on täynnä ja suuttimet ovat täydessä vauhdissa? Tuntuvatko pyörivät suuttimet kyllin voimakkaasti hierovilta vai kaipaatko lisää tehoa? Voiko suutinten voimakkuutta säätää?

2. Kuuntele poreammeen ääniä

Miltä kuulostaa, kun ammeen koneisto on käynnissä? Käykö moottorin jylinä niin pahasti korviin, että kunnon rentoutuminen on mahdotonta? Vai onko melutaso siedettävä? Poreammeiden äänimaailma vaihtelee suuresti. Yleensä ilmasuuttimet aiheuttavat eniten melua.

3. Kokeile, pysyykö vesi lämpimänä

Onko ilmasuuttimia ammeen koko pohjan alueella? Onko poreammeessa vedenlämmitin, jotta viileämpi huoneilma
ei pääse jäähdyttämään vettä liikaa? Tarkoitus ei ole, että ammeesta joutuu nousemaan aikomaansa aikaisemmin, koska palelee. Vesihieronnan vaikutus on rentouttavimmillaan, kun veden lämpötila ammeessa on 38 - 40 astetta. Lämpötilan tulisi mieluiten pysyä melko tasaisena.

4. Riittääkö lämmin vesi?

Jos asunnossa on lämminvesivaraaja, on tarkistettava, riittääkö se täyttämään ammeen. Esimerkiksi 110 litran lämminvesivaraajalla voidaan yleensä täyttää 170 - 200 litran amme 40-asteisella vedellä. Mutta lämpimän veden määrä ei riitä 300-litraiseen ammeeseen.

Jos haluaa lämminvesivaraajan suorituskykyä suuremman ammeen, tulee valita amme, jossa on sisäänrakennettu lämmitin. Toinen vaihtoehto on hankkia suurempi varaaja. Teholtaan 6 kW:n varaaja riittää pitämään veden kyllin kuumana useimpia ammeita varten.

5. Varmista turvallinen tyhjennys

Jos amme tyhjenee ja kuivuu automaattisesti käytön jälkeen, onko siinä erillistä puhdistusohjelmaa? Jos koneistoon jää seisomaan vettä, siellä voi muhia haitallisia bakteereja ja taudinaiheuttajia.

Joissakin ammemalleissa on sisäänrakennettu puhdistusjärjestelmä, joka desinfioi pumpun ja putket. Jotkut valmistajat takaavat, ettei ammeeseen jää seisomaan vettä, jolloin ei tarvitse käyttää klooria tai muita kemikaaleja.

6. Vältä vesihanoja niskassa

Kannattaa valita poreamme, joka täytetään vedellä suuttimien kautta tai jossa laskuhana ja mahdollinen käsisuihku on sijoitettu sivureunalle. Liikkumatilaa on näin enemmän, eikä päätään lyö hanaan. Jos vesi täytetään alakautta suuttimista, vesi ei pärsky niin paljon.

7. Tutki ammeen kestävyys

Ammeessa tulee olla tukeva runko, joka on joko alumiinia tai galvanoitua terästä. Kosteassa ympäristössä rauta väistämättä ruostuu ajan mittaan ja ammeen vakaus kärsii.

Myynnissä on erilaisia muoviammeita. Kannattaa valita korkealaatuinen amme, jonka materiaali on valettua ja läpivärjättyä saniteettiakryylia. Se kestää useimmat puhdistus- ja kalkinpoistoaineet, joita käytetään toistuvasti.

Harkinta on paikallaan ammeen koon ja laadun suhteen. Poreammeen tulisi mielellään kestää käyttöä vähintään 15 - 20 vuotta ammeen toiminnan ja ulkonäön kärsimättä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee