Nainen makaa sängyllä vatsaansa pidellen
© iStock

Viisi vatsa- ja suolistovaivojen oiretta

Vatsan ja suoliston hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Joskus vatsa- ja suolistovaivat voivat ilmetä hieman yllättävinäkin oirena. Listasimme viisi oiretta, joita ei kannata sivuuttaa.

maanantai 6. maaliskuuta 2017 teksti Anja Bruneskjold

Vatsan ja suoliston hyvinvointi vaikuttavat elämänlaatuun ja terveyteen monella tapaa, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Joskus vaivat voivat oireilla yllättävinkin tavoin, ja oikean diagnoosin saamiseksi kannattaakin kääntyä aina lääkärin puoleen. 

Kivut ja turvotus

Jos vatsa on jatkuvasti kipeä ja turvonnut, kyseessä voi olla vatsan tai suoliston tulehdus. Turvotuksen taustalla voi olla myös ärtyneen suolen oireyhtymä, johon usein liittyy myös ripulia tai ummetusta. Ärtynyt suoli leppyy yleensä ruokavaliomuutoksilla.

Alituinen väsymys

 Väsymys voi olla oireena sekä keliakiassa että laktoosi-intoleranssissa. Näitä epäiltäessä kannattaa kuitenkin varmistaa diagnoosi lääkärillä ennen ruokavaliomuutoksia.

Epäiletkö, että gluteeni aiheuttaa sinulle vatsaoireita?

Nivelkivut

Niveloireet voivat liittyä tulehdukselliseen suolistosairauteen, jotka yleensä aiheuttavat myös varsin rajuja vatsaoireita.

Painonnousu

Suoliston bakteeriston epätasapaino voi liittyä painonnousuun. Hyviä bakteereita hellivällä ruokavaliolla voi olla merkitystä paitsi yleisen hyvinvoinnin, myös painonhallinnan kannalta.

Hiustenlähtö

Suoliston ongelmat voivat näkyä myös päässä. Jos tärkeät vitamiinit ja muut ravintoaineet eivät pääse imeytymään, seurauksena voi olla erilaisia puutostiloja. Nämä puolestaan voivat näkyä esimerkiksi hiustenlähtönä. Taustalla voi olla esimerkiksi keliakia tai laktoosi-intoleranssi, joita epäillessä kannattaa kääntyä aina lääkärin puoleen.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee