Nainen pitää kättä suun edessä
© iStock

Viisi hajumuutosta, joita ei kannata sivuuttaa

Jos oman kehon aromit muuttuvat yllättäen, syynä voi olla jokin sairaus.

perjantai 17. helmikuuta 2017 teksti A. Bruneskjold

Treenin jälkeinen hienhaju ja valkosipun löyhähdys hengityksessä aterian jälkeen ovat varsin normaaleja ilmiöitä. Tietyt kehosta lähtevät hajuhaitat voivat kuitenkin olla merkki jostain vakavammasta vaivasta. Yllättävien hajumuutosten syyt kannattaakin selvittää, jotta aiheuttaja voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

1. Lemuavat jalat

Jaloista erittyvä voimakas paha haju saattaa kieliä jalkasienestä tai muusta tulehdustilasta. Tällöin voi olla syytä käydä varmistamassa asia lääkärillä. Jalkasieni hoidetaan lääkkeellisesti, minkä lisäksi on tärkeää pitää huolta hyvästä jalkahygieniasta.

2. Poikkeuksellisen pahanhajuinen ulosta

Ison hädän aromi ei juuri hajuaistia helli yleensäkään, mutta jos ulosteen haju muuttuu erityisen pahaksi, syynä voi olla laktoosi-intoleranssi. Tällöin voi esiintyä myös turvotusta ja pahanhajuisia ilmavaivoja. Laktoosi-intoleranssia epäiltäessä kannattaa kääntyä lääkärin puoleen diagnoosin varmistamiseksi.

3. Hajumuutokset virtsassa

Virtsan värin ja hajun muutokset voivat olla merkkejä terveydentilan muutoksista. Jos virtsan väri tummuu ja haju muuttuu väkevämmäksi, kyse voi olla harmittomimmillaan liian vähäisestä nesteensaannista. Muutokset voivat kuitenkin kertoa esimerkiksi virtsatietulehduksesta.

4. Pahanhajuinen hengitys

Suu kuivuu yön aikana, kun syljen eritys vähenenee, minkä vuoksi hengityskään ei aamuisin ole raikkaimmillaan. Jos hengitys ei kuitenkaan raikastu hampaidenpesullakaan, voi syynä olla tehokkaampaa hoitoa vaativa suun vaiva, kuten karies tai ientulehdus, tai esimerkiksi poskiontelontulehdus. 

5. Hedelmäinen haju hengityksessä

Makealle ja hedelmäiselle haiseva hengitys voi johtua diabeteksesta. Haju on tavallisempi tyypin 1 diabeteksen kuin tyypin 2 diabeteksen yhteydessä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee