Nahka kesii kädestä
© colourbox

Uusi lääke psoriaasiin

Maailmassa yli 200 miljoonaa ihmistä kärsii psoriaasi-ihotaudista, eikä siihen ole tähän asti ollut tehokasta hoitoa. Nyt oireisiin voi saada lievitystä uudella lääkeaineella.

torstai 25. elokuuta 2016 teksti B. Videnskab

Punainen ihottuma ja hilseilevä iho. Maailmassa yli 200 miljoonaa ihmistä kärsii iho- ja niveloireita aiheuttavasta autoimmuunisairaudesta, psoriaasista.

Psoriaasin oireet voivat olla kiusallisia ja heikentää elämän laatua, ja sairaus voi aiheuttaa myös masennusta, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta.

Psoriaasi on krooninen sairaus, jonka oireita voidaan hillitä, mutta toistaiseksi niistä ei ole päästy kokonaan eroon. Nyt uusi hoito muuttaa tilanteen.

Psoriaasin oireet johtuvat siitä, että valkosolut käyvät ihosolujen kimppuun tietyssä ruumiinosassa. Hyökkäykset saavat ihosolut jakaantumaan normaalia paljon nopeammin, mikä aiheuttaa hilseilyä ja ihottumaa.

Uusi iksekitsumabiksi kutsuttu lääkeaine estää valkosoluja hyökkäämästä ihosolujen kimppuun.

Kerran viikossa ruiskeena annettava lääkeaine on osoittautunut kliinisissä eli ihmiskokeissa erittäin tehokkaaksi: noin 80 % koehenkilöistä on saanut helpotusta oireisiinsa.

Tulossa pian Eurooppaan

Yhdysvaltojen lääkintäviranomainen, FDA, on jo hyväksynyt käyttöön lääkeaineen, jota on alettu myydä maassa kauppanimellä Taltz.

Lääkeaine on tulossa myös Eurooppaan. Britit ovat juuri hyväksyneet sen, ja sitä alkaa saada maan kaupoista 1. heinäkuuta.

Lääkeaineella on tosin joitakin sivuvaikutuksia: se vähentää valkosolujen määrää ja voi aiheuttaa sieni-infektioita ja tulehduksellisia suolistosairauksia.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee