Kvinde tager en bid af et stykke chokolade
© Colourbox

Suklaan syöminen rauhoittaa

Tumma herkkupala ei ole vain hetken nautinto. Uusi tutkimus viittaa siihen, että suklaa edistää henkistä hyvinvointia.

torstai 12. toukokuuta 2016 teksti K. Videnskab

Suklaan ystävät riemuitsevat uusista tutkimustuloksista.

Australiassa toimivan Swinburnen teknisen yliopiston uudessa tutkimuksessa todettiin, että tumma suklaa pieninä annoksina voi kasvattaarauhallisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta.

Suklaa rauhoittaa

Tummassa suklaassa on paljon antioksidantteihin kuuluvia polyfenoleja, jotka vaikuttavat ihmisen mielialaan. Tutkimuksessa keskityttiin juuri näihin antioksidantteihin.

30 päivää kestäneen kokeen aikana 72 miehen ja naisen piti nauttia joko 500 mg, 250 mg tai 0 mg polyfenoleja päivässä tumman suklaajuoman muodossa.

Tummasuklaalevyssä on noin 120 mg polyfenoleja.

Koehenkilöt, jotka nauttivat suurimman määrän eli 500 mg polyfenoleja, kertoivat tuntevansa itsensä rauhallisiksi ja tyytyväisiksi. Mielialaa tutkittiin 16 eri asteikolla.

Suklaa ja mieliala vaativat lisätutkimuksia

Tutkijoilla on tosin vaikeuksia yhdistää suklaan nauttiminen mielialan kohentumiseen. Vaikutus mielialaan saattoi johtua siitä, että koehenkilöt kerta kaikkiaan olivat paremmalla tuulella, koska he söivät jotakin, josta he pitivät.

Australialaistutkijoiden tavoitteena on nyt tehdä lisätutkimuksia ja todistaa polyfenolien ja rauhallisen ja tyytyväisen olon välinen yhteys.

Suklaa on hyödyllistä

Muissakin tutkimuksissa on tutkittu suklaan hyödyllisiä ominaisuuksia.

Vuonna 2015 valmistunut tutkimus osoitti, että antioksidantteihin kuuluva resveratroli, jota on muun muassa suklaassa ja punaviinissä, saattaa hillitä Alzheimerin taudin ja dementian kehittymistä.

Toisessa tutkimuksessa selvitettiin, että suklaan sisältämällä polyfenolilla on positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin. Se nostaa hyvän HDL-kolesteron osuutta veressä ja alentaa haitallista LDL-kolesterolia.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee