Nainen juo limsaa

Juotko usein kevytlimsaa? Ei ehkä kannattaisi.

© iStock

Pane korkki kevytlimsapulloon

Sammutatko sinäkin janon limsojen kevytversioilla välttääksesi ylimääräiset kalorit? Lopeta heti!

tiistai 2. toukokuuta 2017 teksti Irene Brøndum

Monista tuntuu, että mikään ei sammuta janoa yhtä hyvin kuin hiilihapotettu virvoitusjuoma. Mutta vaa'an lukemia katsottuaan yhtä moni on siirtynyt käyttämään kevytversioita.

Bostonin yliopistossa tehty laaja tutkimus osoittaa kuitenkin, että kevytlimsat eivät ole yhtään sen parempia kuin sokeria sisältävät versiot.

Tutkijat selvittivät yli 4000 osallistujan juomatavat ja seurasivat heitä yli vuosikymmenen. Tulokset yllättivät.

Light-versiot ovat pahaksi aivoille

Keinotekoisesti makeutettuja limsoja juovilla oli miltei kolminkertainen riski saada aivoveritulppa tai dementia verrattuna niihin, jotka eivät juoneet lainkaan kevytlimsoja.

Tutkimuksessa huomioitiin koehenkilöiden muut elämäntavat, mutta ei voitu täysin huomioida sitä, jos jollekin osallistujalle kehittyi tutkimuksen aikana esimerkiksi diabetes, jonka vuoksi hän vaihtoi kevytversioihin. Diabetes on veritulppien ja dementian tunnettu riskitekijä. Mutta sekään ei selitä sitä, miksi kevytlimsat kasvattivat tautiriskiä niin merkittävästi.

Tutkimuksessa ei tutkittu eri makeutusaineita erikseen, eikä tutkijoilla ole vielä selitystä sille, miksi kevytlimsat vahingoittavat sekä elimistöä että aivoja.

Tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä sokerilla makeutettujen limsojen ja veritulppien ja dementian välillä. Mutta sekään ei tee tavallisesta limsasta terveellistä vaihtoehtoa.

Lähde: Stroke

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee