Voiko aknen parantaa ruokavaliolla?

Kärsin aknesta ja haluan päästä siitä eroon tai ainakin saada sen hallintaan. Voiko ravitsemusvalinnoilla vaikuttaa asiaan?

Ravitsemus voi usein vaikuttaa aknen aisoissa pysymiseen paljonkin, mutta toisaalta taipumus akneen voi olla perinnöllinen, jolloin ravitsemusmuutoksista ei välttämättä ole apua. Usein aknen syy on hormonaalinen tai stressistä johtuva.

Ruokavalion muuttamisesta terveelliseen suuntaan ei ole ainakaan haittaa, mutta jos isotretinoiinikuuri ja antibiootti sekä bentsoyyliperoksidivoide eivät ole auttaneet, aika voi olla ainoa lääke.

Tutkimukset osoittavat myös, että suolisto-ongelmat voivat pahentaa aknea. Kannattaa siis kokeilla välttää ruoka-aineita, jotka ärsyttävät vatsaa ja suolistoa. Eri elintarvikkeet voivat vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin, mutta ainakin sokeri kannattaa kokeeksi jättää pois.

Kattavan tutkimusyhteenvedon mukaan korkean GI:n ruuat eivät aiheuta aknea, mutta ne voivat pahentaa sitä.

Ravinnolla aknea vastaan

Ehkäise tulehdusta

Syö rasvaista kalaa mielellään 50–100 g päivässä, suosi kuitupitoisia kasviksia ja hedelmiä, vältä tyhjiä hiilihydraatteja ja sokeria.

Helli vatsaasi

On hyvin yksilöllistä, mikä ärsyttää vatsaa ja suolistoa. Joillekin se voi esimerkiksi olla gluteeni tai maito. Jos epäilet jonkin ruuan aiheuttavan vaivoja, vältä sitä kuukausi ja kuulostele, auttaako tauko. Vahvista samalla suolistoa probiooteilla (maitohappobakteereilla), jotka tukevat suoliston bakteerikannan koostumusta.

Pidä verensokerin tasaisena

Suosi matalaglykeemisiä hiilihydraatteja kuten täysjyvää, vihanneksia ja hedelmiä ja vältä pitkälle käsiteltyjä hiilihydraatteja kuten valkoista leipää ja valkoista riisiä. Vähennä tärkkelystä. Vaikka ruskea riisi, täysjyväpasta ja uudet perunat ovat terveellisiä, ne pommittavat veren­sokeria hiilihydraateilla, jotka vaikuttavat vereen kuin iso lusikallinen sokeria, mikä saattaa pahentaa aknea.

Kestätkö gluteenia? Lue gluteeniherkkyyden oireista täältä.