ihmiset liimailevat muistilappuja seinään

Mihin minä ne avaimet taas laitoinkaan... Lue, onko unohtelu yleisempää miehillä vai naisilla. Vai miten se nyt menikään...

© iStock

Kummilla on parempi muisti, miehillä vai naisilla?

Kertooko sukupuoli jotain muistin toiminnasta? Annamme vinkit muistin parantamiseen niin naisille kuin miehillekin.

tiistai 15. marraskuuta 2016

Mikäs se nyt oli, se on ihan nyt kielen päällä... Kenelläpä ei olisi joskus lyönyt tyhjää, kun yrittää muistella vaikkapa jonkun henkilön nimeä tai vastausta Trivial Pursuitissa.

Mutta keneltä asiat unohtuvat useammin, miehiltä vai naisilta? Tutkijoiden mukaan vastaus on selvä: naisilla on parempi muisti. Tämä koskee etenkin nuoria naisia, sillä iän myötä erot tasoittuvat sukupuolten välillä. Laskeva estrogeenitaso heikentää näet myös oppimiskykyä ja lyhytkestoista muistia.

Viisi vinkkiä muistin parantamiseen

Kyllä, on mahdollista muistaa mihin avaimet jäivät - muistinsa hyväksi voi nimittäin tehdä paljonkin.

1) Toistot auttavat painamaan asiat muistiin. Jos pitää muistaa esimerkiksi jokin numero, se kannattaa lausua ääneen muutaman kerran ja kirjoittaa vielä paperillekin.

2) Treenaa aivoja esimerkiksi opiskelemalla uutta kieltä, opettelemalla soittamaan jotain instrumenttia tai pelaamalla pelejä.

Tunnetko muistisairauden ensimmäiset oireet?

3) Käy lenkillä. Aerobinen liikunta mm. parantaa verenkiertoa aivoihin ja aktivoi uusien hermosolujen muodostumista aivojen hippokampuksessa, mikä parantaa sekä oppimiskykyä että muistia.

4) Lievitä stressiä. Pitkään jatkuva stresi voi vahingoittaa aivoja ja vaikuttaa näin myös muistiin. Stressiä ei välttämättä selätetä hetkessä, mutta kannattaa pyrkiä huolehtimaan työn ja vapaa-ajan erottamisesta sekä kokeilla hengitys- ja rentoutustekniikoita.

5) Ajoissa nukkumaan. Uni tukee päivällä opittujen asioiden painamista muistiin, joten unta ei kannata laiminlyödä. Ihanteellinen yöunen pituus on monille noin kahdeksan tuntia.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin aikaan treenaat mieluiten?


KUNTO PLUS suosittelee