Nainen makaa pää työpöydällä pitkän päivän päätteeksi

Pitkät työpäivät koettelevat etenkin naisten terveyttä.

© iStock

Jatkuva ylityö on naisille suurempi terveysriski kuin miehille

Pitkillä työpäivillä voi olla hintansa etenkin naisille.

tiistai 31. tammikuuta 2017 teksti T. Sandorf

Pitkät työpäivät ovat kuormittavia jo itsessään, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne voivat olla myös pitkällä aikavälillä haitallisia etenkin naisten terveydelle.

Pitkät työpäivät lisäävät sairauksien riskiä

Yli 60 tunnin työviikot näyttäisivät kolminkertaistavan muun muassa kakkostyypin diabeteksen, syöpäsairauksien ja sydänvaivojen riskin naisilla. Riskit alkavat kohota työviikon pituuden ylittäessä 40 tuntia, ja kasvavat merkittävästi yli 50 tunnin kohdalla.

Tulokset perustuvat Ohion yliopiston tutkimukseen, jossa tutkittiin lähes 7 500 ihmisen tietoja yli 32 vuoden ajalta. 

LUE MYÖS: Mistä nivelrikko johtuu?

Miehet pääsevät helpommalla

Siinä missä pitkää päivää painavat naiset ovat alttiina monille vakaville sairauksille, pitkiä viikkoja tekevillä miehillä esiintyi muita enemmän vain niveltulehdusta. Sen sijaan 41–50-tuntista viikkoa tekevillä miehillä on pienempi riski sairastua sydän- ja keuhkosairauksiin ja masennukseen kuin alle 40-tuntista työviikkoa tekevillä miehillä.

Tutkijat eivät ole varmoja syistä, miksi pitkät päivät ovat haitallisempia naisten terveydelle. Aiempi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että naiset tapaavat ottaa päävastuun myös perheen asioista ja kokevat näin myös enemmän paineita ja stressiä, kun työpäivät venyvät.

Naiset voivat myös kokea työnsä vähemmän tyydyttävänä kuin miehet, sillä naisten on usein tasapainoteltava samanaikaisesti niin työn kuin perhe-elämänkin vaatimusten kanssa.

Onko tauti kaatanut vuoteeseen ja epäilet keuhkokuumetta? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia viheliäisestä taudista.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee