Mitä on jännityspäänsärky?

Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto, mutta mistä siinä on kyse? Lue, mistä jännityspäänsärky johtuu ja miten sitä voi lievittää.

Jännityspäänsärky

MISSÄ JÄNNITYSPÄÄNSÄRKY TUNTUU? Jännityspäänsäryssä kipu tuntuu tyypillisesti puristavana "vanteena" etenkin ohimoilla.

© iStock

Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on tavallisin päänsäryn muoto, joka vaivaa yli puolta ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Kolmella prosentilla väestöstä jännityspäänsärky on krooninen piina.

Jännityspäänsäryn oireet

Jännityspäänsärky tuntuu yleensä pantamaisena puristavana tai kiristävänä särkynä etenkin ohimoilla, päälaella tai takaraivolla. Liikkuminen ei yleensä pahenna kipua, eikä sen yhteydessä esiinny pahoinvointia tai oksentelua.

LUE MYÖS: Miksi päätä särkee?

Jännityspäänsäryn kesto

Tunneista useisiin päiviin kerrallaan.

LUE MYÖS: Mitä Hortonin syndrooma on?

Jännityspäänsäryn aiheuttajat

Jännityspäänsärky voi johtua monesta tekijästä. Usein särky juontuu yksinkertaisesti huonosta työergonomiasta ja yksipuolisen kuormituksen aiheuttamista lihasjännityksistä esimerkiksi niskan ja hartioiden alueella. Samoin esimerkiksi silmien taittoviasta tai virheellisestä purennasta johtuvat kasvojen lihasten jännitykset voivat aiheuttaa myös jännityspäänsärkyä.

Säryn taustalla voi olla myös henkinen kuormitus, kuten stressi ja masennus.

Tunnetko muistisairauden ensimmäiset oireet?

Jännityspäänsärky

PIINAAKO JÄNNITYSPÄÄNSÄRKY? Jännityspäänsärky on tuttu riesa yli puolelle väestöstä.

© iStock

Jännityspäänsäryn hoito

Silloin tällöin esiin­tyvää jännityspäänsärkyä voi lievittää särkylääkkeellä enintään muutaman päivän ajan yhtäjaksoisesti – muuten lääkkeestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Kroonista jännityspäänsärkyä voidaan hoitaa sekä lääkkeillä että esimerkiksi akupunktiolla ja lihasjännityksiä vähentävällä liikunnalla.

Jännityspäänsäryn ehkäisy

Jännityspäänsäryn ehkäisyssä tärkeintä on huolehtia sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista – etenkin ulkona liikkuminen on tehokas tapa torjua päänsärkyä. Lisäksi ryhtiä parantava sekä niskan ja hartioiden jännityksiä lievittävä treeni on etenkin tietokoneella työskenteleville hyvä keino torjua jännityspäänsärkyä. Tämä helppo harjoite auttaa lievittämään niskan ja hartioiden jännityksiä.

Jos säryn taustalla on stressi, sen syihin kannattaa tarttua mahdollisimman pian. Huolista on hyvä avautua läheisille ja liiasta työkuormituksesta esimerkiksi esimiehelle muutosten aikaasaamiseksi. Liikunta myös lievittää stressiä, alkoholi sen sijaan on "lääkkeistä" huonoin.

Jännityspäänsäryn vaarallisuus

Jännityspäänsärky on epämiellyttävää ja voi haitata elämälaatua, mutta terveydelle vaarallista se ei ole.