Mitä Hortonin syndrooma on?

Jopa yli 15 000 suomalaista kärsii Hortonin syndroomasta, joka tunnetaan myös Hortonin neuralgiana ja sarjoittaisena päänsärkynä. Lue, millaisia oireita tähän päänsärkyyn liittyy, mikä sen voi laukaista sekä miten sitä voi ehkäistä ja hoitaa.

Hortonin syndrooma

ONKO HORTONIN NEURALGIA SINULLE TUTTU? Sarjoittaisesta päänsärystä eli Hortonin neuralgiasta tai Hortonin syndroomasta kärsii yli 15 000 suomalaista.

© iStock

Hortonin syndrooma

Hortonin neuralgia eli Hortonin syndrooma, joka tunnetaan myös sarjoittaisena päänsärkynä, on erittäin tuskallinen päänsäryn muoto. Kohtausten aikana kipu on äärimmäisen voimakasta ja repivää ja voi tuntua sietämättömältä. Sarjoittaisesta päänsärystä kärsii jopa 15 000 suomalaista, vaikka sitä yleensä pidetäänkin harvinaisena sairautena. Sairaus on selvästi yleisempää miehillä, ja sitä voi esiintyä myös lapsilla. Kipuja ilmenee yleensä päivittäin viikkojen tai kuukausien jaksoissa, minkä jälkeen kipu­sarjaa voi seurata kuukausien tai jopa vuosien kivuton kausi.

LUE MYÖS: Mitä on migreeni?

Hortonin syndrooman oireet

Repiväksi, polttavaksi ja läpitunkevaksi kuvattu kipu tuntuu tavallisesti jomman kumman silmän alueella tai silmän takana. Silmä yleensä myös punoittaa ja vuotaa, ja nenä tuntuu tukkoiselta tai vuotaa. Kipu alkaa usein yöllä muutaman tunnin unen jälkeen, ja kohtauksen aikana potilaan on vaikea istua tai maata aloillaan.

Hortonin syndrooman kesto

Kipukohtaus kestää noin puolesta tunnista kolmeen tuntiin ja voi toistua useamman kerran vuorokaudessa. Kohtaukset toistuvat usein viikkojen tai kuukausien sarjoina, usein aina samaan aikaan vuodesta. Sarjojen välissä voi olla jopa vuosien tauko. Noin 10 prosentilla sairaus kroonistuu, jolloin tauot ovat lyhyempiä, jopa alle kuukauden mittaisia.

Hortonin syndrooman aiheuttajat

Sarjoittaisen päänsäryn aiheuttajaa ei täysin tunneta, mutta häiriön keskus on paikannettu aivoissa hypotalamukseen, joka säätelee muun muassa vuorokausirytmiä. Sairaus voi periytyä.

Hortonin syndrooma

MISSÄ HORTONIN SYNDROOMAN KIPUKOHTAUS TUNTUU? Hortonin syndroomassa kipu esiintyy tyypillisesti silmässä ja silmän takana tai ympärillä.

© iStock

Hortonin syndrooman hoito

Oirepäiväkirja auttaa sairauden varmistamisessa. Kun diagnoosi on tehty, kipusarjojen alkaessa kannattaa hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian. Kipuja voidaan lievittää migreenilääkkeillä ja happihoidolla, jota potilas voi käyttää itsekin kotioloissa. Kuljetettavan happipullon voi ottaa mukaan tarvittaessa myös esimerkiksi työpaikalle.

Hortonin syndrooman ehkäisy

Sarjoittaiseen päänsärkyyn on saatavana estolääkkeitä, joita käytetään kipujakson aikana ja vähennetään vähitellen. Kipujakson aikana alkoholi voi jo pieninä annoksina laukaista kohtauksen, joten sitä ei kannata nauttia silloin lainkaan.

LUE MYÖS: Jännityspäänsärky – miten sitä voi lievittää?

Hortonin syndrooman vaarallisuus

Vaikka kipu on äärimmäisen voimakasta, se ei ole sinänsä terveydelle vaarallista.