Helpotusta vatsan turvotteluun

Vaivaako turvonnut ja kipuileva vatsa? Turvotusta ja pinkeää oloa voi onneksi helpottaa monin tavoin. Lue, miten voit rauhoittaa ilmapallomahaa.

Nainen pitelee vatsaansa

VATSAN TURVOTUS Vatsan turvotus on yleinen vaiva. Lue, miten turvottelua voi lievittää ja ehkäistä.

© iStock

Aamulla kaikki on vielä hyvin, mutta päivän mittaan housun kaulus alkaa puristaa enemmän ja enemmän, ja illalla vatsa näyttää jo siltä, että onnittelut perheenlisäyksestä eivät yllättäisi. Vatsan turvotus tekee olon tukalaksi ja aiheuttaa kipuja – eikä siitä kärsivä todellakaan ole yksin.

Vatsan turvotus on varsin yleinen vaiva, jota joka viides väestöstä kokee häiritsevässä määrin.

Vatsan turvotus: faktaa ja vinkkejä vaivan helpotukseen

Mistä vatsan turvotus johtuu?

Vatsan turvottelu on yleensä sinänsä harmiton mutta kiusallinen ja piinallinenkin vaiva. Turvottelun syy löytyy yleensä ruokavaliosta – tietyt ruoka-aineet tuottavat suolistossa runsaasti kaasuja. Myös stressi ja liikunnan puute voivat pahentaa vaivaa.

Turvotus liittyy usein ärtyvän suolen oireyhtymään, jonka muina oireina voi esiintyä vatsakipuja sekä ummetusta ja toisaalta myös ripulia. Naisilla turvottelua esiintyy ärtyvän suolen oireyhtymän yhteydessä enemmän kuin miehillä.

Mistä turvotuksen tuntee?

Suolessa muodostuva kaasu venyttää suolta, mikä voi tuntua hyvin voimakkaanakin kipuna, joka saattaa helpottaa, kun suolessa viipyilevä kaasu pääsee liikkeelle. Tämän vuoksi paukkuja tai vessahätää ei kannattaisi pidätellä.

LUE MYÖS: Endometrioosi: Kun alavatsaan koskee

Miten turvotusta voi lievittää?

Turvottelua voi kokeilla hillitä monin konstein:

Nainen juoksee välttääkseen vatsan turvotusta

LIIKUNTA AUTTAA VATSAN TURVOTUKSEEN Liikunta panee suolikaasut liikkeelle ja auttaa myös ehkäisemään ummetusta.

© iStock

1. VINKKI: Liikettä

Liikunta on hyödyllisimpiä tapoja helpottaa turvotusta ja tukalaa oloa. Liikkuminen panee suolikaasut liikkeelle ja auttaa myös ehkäisemään ummetusta.

Jumppatunti silloin tällöin ei kuitenkaan välttämättä auta, jos muu aika vietetään istuma-asennossa. Säännöllisen liikunnan lisäksi kannattaa pitää päivän mittaan istumatyöstä taukoa ja jaloitella, venytellä ja kävellä vaikka pieni lenkki.

VINKKI 2: stressi hallintaan

Stressi voi vaikuttaa vatsan toimintaan eri tavoin: stressaantuneena ruoka saattaa tulla hotkituksi, jolloin tulee nieltyä myös runsaasti ilmaa, eikä ruokavalio muutenkaan ole välttämättä vatsalle ystävällisin. Stressi voi aiheuttaa elimistössä eräänlaisen ”hätätilan” ja vaikuttaa myös suoraan elimistön toimintoihin, kuten ruoansulatukseen ja suolen liikkeisiin. Paras tapa torjua stressiä on pureutua asioihin, jotka aiheuttavat stressiä ja varmistaa, että arjessa on aikaa myös palautua. Liikunta, etenkin luonnossa liikkuminen, on myös mitä mainiointa stressin lievitystä. Myös meditaatiosta voi olla apua mielen kierrosten laskemisessa.

Toisessa kuvassa nainen istuu väärin pytyllä (jalat alhaalla). Toisessa kuvassa oikein (jalat pikku jakkaralla).

OTA JAKKARA JALKOJEN ALLE PYTYLLÄ, NIIN VÄLTÄT UMMETUKSESTA JOHTUVAN VATSAN PULLOTTAMISEN. Jalkojen pitäminen korkeammalla tekee ulostamisesta helpompaa, ja suoli tyhjenee täydellisemmin.

© iStock

3. VINKKI: vessareissut kunniaan

Monet ujostelevat vessassa käyntiä kodin ulkopuolella, mutta luonnon kutsuun kannattaa vastata mieluiten mahdollisimman pikaisesti. Pidättely voi pahentaa kipuja ja turvotusta entisestään ja johtaa myös ummetukseen.

Turvotuksen ehkäisemiseksi vessaan kannattaa siis mennä heti, kun tarvetta ilmenee. Suolen tyhjenemistä voi edesauttaa kyykkäävämpi asento: vessanpöntön eteen voi laittaa 15–30 cm korkean jakkaran jalkojen alle, jolloin asento muistuttaa enemmän kyykkyä ja ulostaminen helpottuu ja nopeutuu.

4. VINKKI: päästä paukut ilmoille

Suolikaasua syntyy kaikilla, ja 15–20 paukkua on normaali määrä päästellä ilmoille päivittäin. Kaasuja ei kannata säilöä suoleen vaan ne on parempi vapauttaa reippaasti ulos, jotta ne eivät aiheuta turvotusta tai kipua.

Miten ravitsemustottumukset voivat vaikuttaa turvotukseen?

Ravitsemusvalinnoilla ja ruokailutottumuksilla voi vaikuttaa myös turvotukseen. Syödessä tulee nieltyä aina myös ilmaa, joten turvottelusta kärsivän kannattaa rauhoittaa ruokailuhetket ja keskittyä pureskelemaan ruoka kunnolla ja keskittymään syödessä vain ateriaan ja makuihin – näin ruokailu voi olla samalla pieni mindfulnessharjoitus.

LUE MYÖS: Miten FODMAP-ruokavalio toimii?

Turvotusta lisäävät ruoka-aineet

Ruoka-aineiden vaikutus vaihtelee yksilöllisesti, mutta monilla turvotusta aiheuttavat niin kutsutut fodmap-hiilihydraatit, jotka imeytyvät huonosti ja aiheuttavat suolistossa käymistä. Fodmap-hiilihydraatteja on esimerkiksi sipulissa, vehnässä, rukiissa, omenoissa ja päärynöissä sekä monissa makeutusaineissa.

Myös runsaasti rasvaa sisältävät ruoat voivat hidastaa ruoansulatusta ja aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja.

Jos epäilee jotakin tiettyä ruoka-ainetta turvotuksen aiheuttajaksi, kannattaa kokeilla jättää se ruokavaliosta pariksi viikoksi ja katsoa, tuntuuko olossa eroa. Perusteellisemmissa fodmap-hiilareita rajoittavissa ruokavaliokokeiluissa kannattaa kääntyä mieluiten ravitsemusterapeutin puoleen, jotta ruokavaliosta ei tule turhaan karsittua sinänsä terveellisiä ruoka-aineita.

Vesi, täysjyvä ja kuitupitoiset kasvikset – vatsan turvottelua vatsaann.

TURVOTUSTA EHKÄISEVIÄ RUOKIA Juomalla runsaasti vettä ja syömällä paljon kuitua sisältävää ruokaa (esim. kaurapuuroa, ruisleipää ja kuitupitoisia marjoja, hedelmiä ja kasviksia) ehkäiset vatsan turvottelua.

Turvotusta lievittävät ruoka-aineet

Kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään suolen toiminnan sopivassa vauhdissa ja verensokerin tasaisena. Täysjyväviljat, palkokasvit, hedelmät ja kasvikset monipuolisesti ja säännöllisesti herkuteltuina ovat eduksi niin suolistolle kuin hyvinvoinnille yleensä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet hyvät kuidun lähteet, kuten ruis ja pavut, ovat monelle herkkävatsaiselle oireita aiheuttavia fodmap-hiilihydraatteja.

Kuitupitoisempaan ravintoon siirtyminen voi aiheuttaa tilapäisiä ilmavaivoja vaikkei vatsa olisikaan erityisen herkkä, joten kuitua kannattaa lisätä hiljalleen ja aloittaa vatsalle hellemmistä kuidun lähteistä. Esimerkiksi kaura sopii useimmille.

Juo vettä – huolehdi riittävästä nesteensaannista

Riittävä nesteen saanti auttaa ehkäisemään ummetusta. Paras janojuoma on vesi, sen sijaan hiilihapotetut juomat voivat pahentaa turvotusta ja ilmavaivoja.

Veden lisäksi voi kokeilla esimerkiksi piparminttuteetä, joka voi rauhoittaa vatsaa.

Virtsan väri antaa hyvin osviittaa siitä, saadaanko nestettä riittävästi. Virtsan tulisi olla kellertävää – tumma väri kertoo nestevajauksesta, väritön virtsa puolestaan viittaa siihen, että vettä on juotu jo liiaksikin.

Ravintolisistä lisäapua?

Ummetusta ja ripulia voi hoitaa tilapäisesti lääkevalmisteilla, ja turvotukseen voi kokeilla entsyymivalmisteita, jotka edistävät ruoka-aineiden pilkkoutumista. Ilmavaivoja vastaan voi kokeilla dimetikonia, simetikonia tai piparminttuöjyä sisältäviä käsikauppalääkkeitä. Ruuansulatusta edistämään on entsyymi- ja kuituvalmisteita.

Probioottibakteerit, kuten maitohappobakteerit, tasapainottavat suoliston bakteerikantaa. Probioottivalmisteita kannattaa nauttia muutaman viikon ajan, ennen kuin niiden tehoa voi arvioida.

LUE MYÖS:[Psyllium tehostaa ruuansulatusta](https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/psyllium)

Vatsan turvotus raskausaikana

Raskausaikana vatsa voi turvotella monesta syystä. Alkuraskauden pahoinvointi voi vaikuttaa ruokailutottumuksiin, ja raskaushormonit voivat myös hidastaa suolen toimintaa. Myös mahdollisesti käytettävät rautalisät voivat aiheuttaa turvotusta. Omalle vatsalle sopivat kuidut, riittävä nesteensaanti ja säännöllinen liikunta auttavat helpottamaan turvotusta ja ilmavaivoja.

Voiko turvotus olla oire jostain vakavammasta vaivasta?

Jos turvotukseen liittyy ruokahalun vähenemistä, merkittävää väsymystä tai veristä oksennusta tai ulostetta, kannattaa vaivan syy selvittää lääkärissä. Esimerkiksi munasarjasyövän ensioireena voi esiintyä vatsan turvotusta.

Tämän hetken suosituimmat
Ennaltaehkäisy

Mistä vatsakipu johtuu?

Treenimotivaatio

Tämän vuoksi kannattaa tulla 5 minuuttia aikaisemmin – ja muita vinkkejä ryhmäliikuntaan

Treenimotivaatio

8 treenaajan parhaat vinkit: Näin saat salitreenin maistumaan

Treenimotivaatio

10 naista: Näin kuntosalitreeni on hauskempaa

Ennaltaehkäisy

Perinnölliset sairaudet: 5 harkittavaa ennen testiä

Terveelliset välipalat

Romminmakuiset taateli-mantelipallot

49 kcal
30 minuuttia
Leipä ja sämpylät

Maukkaat täysjyväpatongit

60 kcal
105 minuuttia
Leivonnaiset

Suklaakermakuorrutettu taatelikakku

148 kcal
1 tuntia
Leipä ja sämpylät

Muhkeat hampurilaissämpylät

208 kcal
2½ tuntia
Ennaltaehkäisy

Näin hoidat hampaitasi hyvin koko elämäsi

Lisää aiheesta: Ennaltaehkäisy
Ennaltaehkäisy

Mistä vatsakipu johtuu?

Ennaltaehkäisy

Perinnölliset sairaudet: 5 harkittavaa ennen testiä

Ennaltaehkäisy

Näin hoidat hampaitasi hyvin koko elämäsi

Ennaltaehkäisy

51-vuotiaalla Birgitalla on MS-tauti: Kaikella tekemisellä on hintansa

Ennaltaehkäisy

MS-tauti – 7 tyypillistä ensioiretta

Ennaltaehkäisy

Paras tapa jolla saa kynsisienen pois

Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Ennaltaehkäisy

Vaivaisenluut – lievitystä kipuun

Ennaltaehkäisy

Vastustuskyky vahvaksi – 5 hyvää neuvoa

Ennaltaehkäisy

Vastustuskyky – mikä se on ja miten se toimii?

Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Terveellisiä reseptejä

Tee itse hapanjuuri

598 kcal
4–6 päivää
5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Treenivaatteet

5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

Terveys

Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Kuntosali

Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi