Ripuli ja ruokamyrkytys

Ripuli ja ruokamyrkytys pääsevät yllättämään useimmiten kaukomatkoilla, mutta saman vaivan voi tosin saada riesakseen myös omasta keittiöstä tai kotimaasta. Kerromme, miten selätät ikävän taudin.

Nainen tuskaisena WC:ssä

Voimakas ripuli ja voimaton olo

Norovirus, ruokamyrkytys tai turistiripuli tekee tartunnan saaneesta nopeasti vuodepotilaan. Sairaus iskee yleensä salamannopeasti, ja tavallisesti se myös paranee muutamassa päivässä.

Ripulin ja ruokamyrkytyksen oireet

  • Äkillinen ripuli, väsymys ja mahdollisesti myös kuume ja oksentelu sekä koko vatsan alueen kipu. Oireet voivat iskeä pari tuntia tartunnasta, mutta pöpö voi myös muhia jopa pari päivää oireettomana.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Ripulin ja ruokamyrkytyksen syyt

Yksi yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia on ulostebakteerien pääsy ruokaan tai vaikkapa uima-altaan veden kautta elimistöön. Riski kasvaa etenkin lämpimissä maissa lomailtaessa, ja esimerkiksi Nepaliin tai Intiaan kohdistuvalla matkalla vatsataudit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Tartunnan voi saada puutteellisen hygienian seurauksena myös kotimaassa ja paikallisessa ravintolassa. Useimmiten vatsavaivojen aiheuttaja on bakteeri, virus tai alkueläin.

Lue myös: Ripuli ja suolistobakteerit

Lähteekö yskä aina oikeasti vain yskimällä?

Ripulin ja ruokamyrkytyksen hoito

Vastustuskykyä voi parantaa esimerkiksi maitohappovalmisteita nauttimalla. Ulkomailla kannattaa juoda vain pullotettua tai keitettyä vettä ja välttää jääkuutioita lomajuomissa. Myös kotikeittiössä siisteys on valttia. Suurin osa vatsataudeista paranee itsestään parissa päivässä, mutta jos kärsit verisestä ripulista tai korkeasta kuumeesta, hakeudu aina lääkäriin. Tärkeintä on juoda riittävästi. Juo mieluiten vettä, johon on lisätty hiukan suolaa ja sokeria.