Ripuli ja ruokamyrkytys
Ripuli ja ruokamyrkytys pääsevät yllättämään useimmiten kaukomatkoilla, mutta saman vaivan voi tosin saada riesakseen myös omasta keittiöstä tai kotimaasta. Kerromme, miten selätät ikävän taudin.
Ripuli ja ruokamyrkytys pääsevät yllättämään useimmiten kaukomatkoilla, mutta saman vaivan voi tosin saada riesakseen myös omasta keittiöstä tai kotimaasta. Kerromme, miten selätät ikävän taudin.
Norovirus, ruokamyrkytys tai turistiripuli tekee tartunnan saaneesta nopeasti vuodepotilaan. Sairaus iskee yleensä salamannopeasti, ja tavallisesti se myös paranee muutamassa päivässä.
Helpotusta vatsan turvotteluun
Yksi yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia on ulostebakteerien pääsy ruokaan tai vaikkapa uima-altaan veden kautta elimistöön. Riski kasvaa etenkin lämpimissä maissa lomailtaessa, ja esimerkiksi Nepaliin tai Intiaan kohdistuvalla matkalla vatsataudit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Tartunnan voi saada puutteellisen hygienian seurauksena myös kotimaassa ja paikallisessa ravintolassa. Useimmiten vatsavaivojen aiheuttaja on bakteeri, virus tai alkueläin.
Lue myös: Ripuli ja suolistobakteerit
Vastustuskykyä voi parantaa esimerkiksi maitohappovalmisteita nauttimalla. Ulkomailla kannattaa juoda vain pullotettua tai keitettyä vettä ja välttää jääkuutioita lomajuomissa. Myös kotikeittiössä siisteys on valttia. Suurin osa vatsataudeista paranee itsestään parissa päivässä, mutta jos kärsit verisestä ripulista tai korkeasta kuumeesta, hakeudu aina lääkäriin. Tärkeintä on juoda riittävästi. Juo mieluiten vettä, johon on lisätty hiukan suolaa ja sokeria.