Nainen pitelee käsiä alapäänsä edessä

Jos jokin askarruttaa mieltä, parempi kysyä pois vain.

© iStock

5 kysymystä gynekologille

Jos sinullakin pyörii päässä jos jonkinlaisia kysymyksiä ennen gynekologin vastaanottoa, kenties joku niistä saa vastauksen tässä. Kysyimme gynekologi Christine Feldingiltä viisi kovaa (ja vähän noloakin) kysymystä, joita uskomme muidenkin joskus pohtineen.

maanantai 2. lokakuuta 2017 teksti Maria Albøg

Gynekologin vastaanotolle mennessä voi helposti mieleen juolahdella yhtä sun toista. Sisätutkimus voi olla vielä aikuisenakin jännittävä ja hermostuttavakin kokemus, vaikka järki sanookin, että lääkärille tämä on vain työpäivä siinä missä muutkin.

Kysyimme gynekologi Christine Feldingiltä muutaman (vähän nolonkin) kysymyksen, jotta sinun ei tarvitse enää vaivata päätäsi ainakaan näillä asioilla.

1. Onko gynekologin kannalta väliä, onko alakerta siistitty vai rempseästi luonnontilassa?

"Joskus potilaat pyytelevät anteeksi rehoittavaa karvoitusta. Minulle on se on kuitenkin aivan se ja sama, joten huoli pois. Saatan joskus leikilläni sanoa, että 'ei se mitään, en kerro kellekään'.”

2. Mikä on ollut karmaisevin kokemuksesi työssäsi?

”Joskus on käynyt niin, että potilas oli unohtanut tamponin paikoilleen useaksi viikoksi. Tavallista se ei sentään ole.”

3. Mikä on pahinta, mitä voin tehdä alapäälleni?

”Harrastaa suojaamatonta seksiä. Jos sinulla on useita kumppaneita, on aina muistettava käyttää kondomia, vaikka raskauden ehkäisyyn olisikin käytössä e-pillerit tai kierukka. Klamydia on varsin yleinen sukupuolitauti, mutta esimerkiksi tippuria esiintyy myös edelleen. Kondomi on helppo tapa säästyä monelta harmilta.”

4. Voinko tulla sisätutkimukseen kuukautisten aikana?

”Kukaan gynekologi tuskin pyörtyy verta nähdessään, eivätkä kuukautiset sinänsä ole este sisätutkimukselle.”

5. Miten usein gynekologilla pitäisi käydä?

”Papa-kokeessa tulisi käydä muutaman vuoden välein. Tämä koskee niitäkin naisia, jotka ovat saaneet HPV-rokotteen.” 

Gynekologin vastaanotolle hakeutumista suositellaan myös silloin, kun ilmenee poikkevia oireita tai alavatsavaivoja. Suomessa 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan automaattisesti viiden vuoden välein Papa-seulontaan. Papatutkimuksiin voi hakeutua myös itse, jos gynekologisia oireita ilmenee. Papa-koetta ei tehdä mielellään kuukautisten aikana.

Lähde: gynekologi Christine Felding (sitaatit), Duodecim/Terveyskirjasto

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Haluaisitko eroon kuukautisista?


KUNTO PLUS suosittelee