Nainen pitelee käsiä alapäänsä edessä

Jos jokin askarruttaa mieltä, parempi kysyä pois vain.

© iStock

5 kysymystä gynekologille

Jos sinullakin pyörii päässä jos jonkinlaisia kysymyksiä ennen gynekologin vastaanottoa, kenties joku niistä saa vastauksen tässä. Kysyimme gynekologi Christine Feldingiltä viisi kovaa (ja vähän noloakin) kysymystä, joita uskomme muidenkin joskus pohtineen.

maanantai 2. lokakuuta 2017 teksti Maria Albøg

Gynekologin vastaanotolle mennessä voi helposti mieleen juolahdella yhtä sun toista. Sisätutkimus voi olla vielä aikuisenakin jännittävä ja hermostuttavakin kokemus, vaikka järki sanookin, että lääkärille tämä on vain työpäivä siinä missä muutkin.

Kysyimme gynekologi Christine Feldingiltä muutaman (vähän nolonkin) kysymyksen, jotta sinun ei tarvitse enää vaivata päätäsi ainakaan näillä asioilla.

1. Onko gynekologin kannalta väliä, onko alakerta siistitty vai rempseästi luonnontilassa?

"Joskus potilaat pyytelevät anteeksi rehoittavaa karvoitusta. Minulle on se on kuitenkin aivan se ja sama, joten huoli pois. Saatan joskus leikilläni sanoa, että 'ei se mitään, en kerro kellekään'.”

2. Mikä on ollut karmaisevin kokemuksesi työssäsi?

”Joskus on käynyt niin, että potilas oli unohtanut tamponin paikoilleen useaksi viikoksi. Tavallista se ei sentään ole.”

3. Mikä on pahinta, mitä voin tehdä alapäälleni?

”Harrastaa suojaamatonta seksiä. Jos sinulla on useita kumppaneita, on aina muistettava käyttää kondomia, vaikka raskauden ehkäisyyn olisikin käytössä e-pillerit tai kierukka. Klamydia on varsin yleinen sukupuolitauti, mutta esimerkiksi tippuria esiintyy myös edelleen. Kondomi on helppo tapa säästyä monelta harmilta.”

4. Voinko tulla sisätutkimukseen kuukautisten aikana?

”Kukaan gynekologi tuskin pyörtyy verta nähdessään, eivätkä kuukautiset sinänsä ole este sisätutkimukselle.”

5. Miten usein gynekologilla pitäisi käydä?

”Papa-kokeessa tulisi käydä muutaman vuoden välein. Tämä koskee niitäkin naisia, jotka ovat saaneet HPV-rokotteen.” 

Gynekologin vastaanotolle hakeutumista suositellaan myös silloin, kun ilmenee poikkevia oireita tai alavatsavaivoja. Suomessa 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan automaattisesti viiden vuoden välein Papa-seulontaan. Papatutkimuksiin voi hakeutua myös itse, jos gynekologisia oireita ilmenee. Papa-koetta ei tehdä mielellään kuukautisten aikana.

Lähde: gynekologi Christine Felding (sitaatit), Duodecim/Terveyskirjasto

KUNTO PLUS suosittelee:

Edistä terveyttäsi aktiivisuusrannekkeen avulla

Haluaisitko olla terveempi ja vireämpi vuonna 2019? Aktiivisuusranneke voi auttaa pääsemään tavoitteeseen. Kerromme, miksi askel- ja unimittarin sisältävä aktiivisuusranneke voi olla paras koskaan tekemäsi sijoitus omaan terveyteesi.

Active Fit-aktiivisuusranneke voi todella edistää terveyttäsi – se mm. motivoi liikkumaan enemmän ja kertoo, paljonko ja kuinka hyvin nukut öisin.

Tutkimusten mukaan aktiivisuusranneke voi kasvattaa motivaatiota huimasti. Askelmittarin sisältävä aktiivisuusranneke voi olla juuri sinulle sopiva ratkaisu! Tutkimusten mukaan askelmittari voi lisätä huimasti motivaatiota liikkua. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan askelmittari saa käyttäjänsä liikkumaan jopa 27 prosenttia enemmän – mikä vastaa 1,5 kilometriä kävelyä lisää joka päivä! Se taas auttaa alentamaan sekä verenpainetta että painoa. Haluaisitko olla terveempi ja liikkua enemmän? Askelmittari voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi!

Nyt saat askel- ja unimittarin sisältävän aktiivisuusrannekkeen tarjoushintaan!

Kun tilaat nyt KUNTO PLUS -lehden, saat samalla aktiivisuusrannekkeen, joka sisältää askel-, uni- ja sykemittarin. Aktiivisuusranneke Active Fit Tracker sisältää runsaasti hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla olet terveempi ja aktiivisempi vuonna 2019:
  • Askelmittari – laskee jokaisen päivän aikana ottamasi askeleen.
  • Unimittari – tallentaa tietoa siitä, paljonko olet nukkunut ja mikä on kevyen ja syvän unen osuus.
  • Sykemittari – mittaa sykkeen ja tallentaa tiedot sykkeestä ympäri vuorokauden.
  • Kalorilaskuri – laskee jatkuvasti, paljonko energiaa olet liikkumalla kuluttanut.
  • Ilmoitukset – ranneke ilmoittaa värinähälytyksellä puhelimeen saapuvista puheluista ja viesteistä.
  • Liikkumattomuushälytys – rannekkeen voi asettaa hälyttämään, kun olet istunut liian pitkään paikoillasi.
  • Rannekello – tavallinen rannekello, joka toimii myös herätyskellona – tyylikkään näköinen ranneke on myös mukava käyttää.
  • Helppokäyttöinen sovellus – sovelluksesta saat nopealla vilkaisulla tietoa siitä, miten aktiivinen olet ollut, joten voit seurata tavoitteiden toteutumista ja sitä, minä päivinä tai viikkoina liikut eniten.
Active Fit Trackeren on arvoltaan 90 euroa. Kun tilaat KUNTO PLUS -lehden, saat neljän numeron lisäksi aktiivisuusrannekkeen yhdistettyyn tarjoushintaan vain 24,90 euroa. Säästät yhteensä 104,10 euroa!

KATSO TARJOUS: Active Fit Tracker + 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä tarjoushintaan 24,90 euroa.

VIDEO: Katso, mitä kaikkea Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeella voi tehdä:

Active Fit Tracker seuraa aktiivisuustasoasi ja nukkumistasi. Laite lähettää tiedot langattomasti Bluetooth-yhteyden kautta mobiilisovellukseen, josta näet nopeasti terveytesi kannalta tärkeät tiedot.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee