Hoikka nainen mittaa vyötäröään mittanauhalla
© Colourbox

3 syytä vatsan pömpötykseen

Mahan pömpötykseen on monia syitä, ja samoin on eri konsteja pömpötyksen torjuntaan.

perjantai 30. syyskuuta 2016 teksti A. Bruneskjold

Jos vatsa on pömpöllään, syy voi olla jokin seuraavista.

Perintötekijät

Jos suvussasi naisilla on komeita pömppövatsoja, voi omankin mahan malli juontua perintötekijöistä. Geenejään ei voi muuttaa, mutta ruokavaliota voi, joten kannattaa jättää ylenpalttinen sokerilla ja huonoilla hiilareilla herkuttelu vähemmälle ja torjua näin itse aiheutettua pömpötystä. 

Vaihdevuodet

Vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat olla rajujakin. Estrogeenitasojen lasku voi aiheuttaa vatsan pömpötystä vartalon mallista riippumatta.

Samalla myös testosteronitasot laskevat, jolloin myös lihasmassaa alkaa vähitellen huveta. Tämä vaikuttaa myös aineenvaihduntaan ja energian kulutukseen, ja edistää pömpön kehittymistä. Terveellinen ruokavalio ja riittävä liikunta auttavat kuitenkin pitämään yllä lihasmassaa ja painon peruslukemissa.

Kestätkö gluteenia? Lue gluteeniherkkyyden oireista täältä.

Turvotus

Vatsan reagointi eri ruoka-aineisiin on hyvin yksilöllistä, ja turvotusta voivat aiheuttaa monet eri ruuat. Hiilihydraatteja ei tarvitse välttämättä täysin hylätä turvottelun pelossa, mutta alati vatsakipuiselle voi olla hyötyä kokeilla jättää tietyt, käymistä aiheuttavat hiilarit sikseen. Myös punainen liha voi olla melkoinen pala suoliston purtavaksi ja aiheuttaa vatsakipuja ja turvotusta.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee