Nainen syö avokadoa, puolipaasto
Kaloreita karsimalla

voi vahvistaa immuunipuolustusta. Näin se käy!

© wichmann+bendtsen

Puolipaastolla puhtia immuunipuolustukselle

Kolmen päivän puolipaaston aikana syödään päivittäin kaksi ateriaa, jotka sisältävät energiaa noin 250 kilokaloria. Ohjelma tarjoaa monia paaston hyötyjä, ja se on myös tiukkaa nestepaastoa helpompi toteuttaa, kun pahimmalta nälältä voi taittaa terän päivittäisillä aterioilla.

perjantai 19. lokakuuta 2018 teksti M. Kreutzer

Kolmen päivän puolipaasto

Mikä on puolipaasto?

Kolmena päivänä nautitaan päivittäin 2 pientä 250 kcal:n ateriaa.

Puolipaaston hyödyt

  • Henkisesti nestepaastoa helpompi, kun ruuasta ei tarvitse täysin kieltäytyä.
  • Yhteisiä ruokailuhetkiä ei tarvitse jättää väliin.
  • Aterioista saa terveellisiä, elimistön tarvitsemia ravintoaineita.

Puolipaaston haasteet

  • Vaikutus ei ole aivan yhtä tehokas kuin varsinaisella nestepaastolla.
  • Aterioiden välit voivat tuntua pitkiltä.

Kolmen päivän ateriasuunnitelmat

Päivä 1

Aamu 

Aloita päivä aamiaisella, joka sisältää energiaa 250 kilokalorin edestä, niukalti hiilihydraatteja ja mieluusti runsaasti proteiinia, esimerkiksi skyriä tai kananmunaa. Mainion aamiaisen saa esimerkiksi kahdesta munasta, 150 grammasta kasviksia ja puolikkkasta ruisleivästä. Valmista munista pieni munakas, viipaloi lisukkeeksi pari suurta tomaattia ja nauti paahdetun ruisleivän kera.

Lounasaika

Kävelylenkki lounaan sijaan auttaa saamaan ajatukset pois ruuasta. Samalla saat liikuntaa ja raitista ilmaa.

Iltapäivä 

Juo lasillinen vettä joka kolmas tunti. Yleensä nestettä tulee nautittua vain aterioiden yhteydessä, joten puolipaaston aikana säännöllisestä juomisesta kannattaa tehdä erikseen rutiini.

Alkuilta 

Päivällinen. Päivän toisen aterian voi toki syödä jo lounasaikaan tai jät­­tää aamiaisen väliin ja syödä lounaan ja päivällisen. 250 kilokalorin päivälliseksi sopii hyvin esi­merkiksi grillattu broilerinrinta ja salaatti, jossa on 150 grammaa punakaalia, puolikas appelsiini ja ­­­10 mantelia.

Ilta 

Kuppi kofeiinitonta teetä auttaa ­rauhoittumaan yöunille.  

Päivä 2

Aamu 

1,5 dl rahkaa (maustamatonta), 100 grammaa paloiteltuja hedelmiä ja 1 rkl mysliä. Rahkan proteiini täyttää vatsaa, ja hedelmien vitamiinit auttavat tukemaan vastustuskykyä.

Lounasaika 

Kupillinen teetä. Makean­nälkää tyydyttämään sopii lakritsitee tai vaniljalla maustettu rooibostee.

Iltapäivä

Jos virtaa riittää, lähde treenaamaan. Älä kuitenkaan kuormita kehoa liikaa, sillä aterioiden väliin jättäminen laskee veren­sokeria. Lihaskuntotreeni, reipas kävely tai kevyt hölkkä ovat hyviä liikuntamuotoja puolipaaston aikana, ja hyvässä lykyssä treeni vie myös terän näläntunteelta.

Alkuilta 

Treenin jälkeen ruoka varmasti maistuu. Proteiini ja hiilihydraatti tukevat palautumista, rasvasta voi sen sijaan nipistää. Herkullisen ja nopean aterian loihdit puolikkaasta avokadosta, 125 grammasta katkarapuja ja ruisleipäviipaleesta.

Ilta 

Käy nukkumaan tuntia aikaisemmin kuin tavallisesti. Elimistö kaipaa hieman lisä­lepoa parin puolipaastopäivän sekä liikunnan jälkeen.

Päivä 3

Aamu 

Viimeinen puolipaastopäivä! Aloita aamu herkullisella tehosmoothiella: sekoita puolikas banaani, 100 grammaa pakastemarjoja, 1 dl mehua ja 1 dl rahkaa.

Aamupäivä 

Jos mieli tekee kupillista kahvia, nauti se nyt. Kahvi voi laskea verensokeria, mutta aamiaissmoothien antaman energiapaukun jälkeen elimistö selviää kyllä­ yhdestä kupposesta.

Lounasaika 

Kävelylenkki virkistää mieltä ja saa ajatukset pois ruuasta.

Alkuilta 

Olisit jo ansainnut oikean juhla-aterian, mutta tässä vaiheessa ei kannata missään nimessä luovuttaa. Kolmannen puolipaastopäivän toiseksi ateriaksi suosittelemme laadukasta lohifilettä, 3–4 pientä perunaa sekä lisukkeeksi parsakaalia ­tai kukkakaalia.

Ilta

Lämmin kylpy rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä. Hyvät yöunet kruunaavat puolipaaston, joten kömmi kylvyn jälkeen petiin.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee