Vältä ruokahävikkiä

Ruokahävikin vähentäminen tai välttäminen on paljon helpompaa kuin luulisi.

© iStock

9 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

Suomessa kotitalouksissa heitetään hukkaan henkeä kohti noin 23 kiloa ruokaa vuodessa. Tässä olisi tapojen parantamisen paikka. Kerromme helpot konstit ruokahävikin vähentämiseksi – siitä kiittää niin ympäristö kuin lompakkokin.

maanantai 19. helmikuuta 2018 teksti M. Jespersen & T. Sandorf

Näin vältät ruokahävikin

Ruokahävikin vähentäminen tai välttäminen ei vaadi ihmetekoja. Se edellyttää vain hieman ennakkosuunnittelua, mitään muuta ihmeellistä ei tarvita. Kerromme 9 helppoa vinkkiä, joiden avulla ruokaa ei joudu enää roskikseen.

1. Suunnittele ateriat ennakolta

Suunnittele ateriat etukäteen ja tee koko viikon ruokaostokset kerralla, jolloin heräteostosten määrä vähenee. Hyödynnä ostamiasi vihanneksia useissa eri ruuissa, sillä näin ostetut kasvikset tulee käytettyä kokonaan pois eikä hävikkiä synny.

Täältä löydät inspiraatiota helppoihin ja terveellisiin aterioihin, joilla vältät hävikin

2. Vilkaise keittiön kaappeihin

Valmistaudu kauppareissuun jo kotona katsomalla, mitä kaapista löytyy. Näin et osta turhaan kotoa jo löytyviä aineksia. Jos ostat ruoka-aineksia tarpeettomasti, ne ehtivät mennä vanhaksi tai menettää makunsa ennen kuin niitä ehtii edes käyttää ruuan valmistukseen.

3. Mitoita ateriat oikein

Mitoita valmistettavan ruuan määrä sen mukaan, kuinka monta syöjää aterialla on. Jos pastaa tai perunoita jää jatkuvasti aterioilta yli, tee seuraavalla kerralla pienempi määrä yhtä ateriaa kohti.

4. Tarkkaile hävikkiä

Suomessa heitetään vuosittain pois noin 7 800 rekka-autollista vastaava määrä ruokaa. Yritä siis tarkkailla, mitä ruokia ja kuinka paljon kotitaloudessanne heitetään pois ja miksi syömäkelpoista ruokaa lentää roskiin. Näin näet, mitä teillä ostetaan liikaa ja voit saman tien muuttaa ostotottumuksia. 

5. Unohda paljousalennukset

Melkein puolet ostamistamme hedelmistä ja vihanneksista lentää roskikseen. Vältä siis ostamasta liian suuria määriä kasviksia, vaikka kaupan tarjous houkuttelisikin paljousalennusten hyödyntämiseen. Osta vain niin paljon, kuin todella tarvitset.

6. Säilytä järkevästi

Pidä keittiön kaapit järjestyksessä niin, että aineksista näkyy selvästi viimeinen käyttöpäivä ja sisältö. Sijoita pian vanhaksi menevät ainekset hyllyjen etuosaan. Säilytä jääkaapissa ruokia läpinäkyvissä rasioissa tai pusseissa tai kelmulla peitettynä, jolloin käytät ruuan todennäköisemmin ennen kuin se pilaantuu.

Vinkki

Ruoka-aineiden säilyvyys paranee, kun säilytät niitä suljetuissa, ilmatiiviissä rasioissa. Muiden ruokien bakteerit eivät silloin pääse niiden kanssa kosketuksiin.

7. Hyödynnä tähteet

Tee kerralla parin päivän ruuat, jolloin voit hyödyntää yli jääneitä ainesosia saman tien muissa resepteissä. Paistetun kanan tähteet voi käyttää esimerkiksi sienirisottoon, kevätrulliin tai maukkaaseen wokkiin.

8. Luota aisteihisi

Suuri osa ihmisistä heittää avaamattoman tuotteen pois, jos sen parasta ennen -päiväys on mennyt. Monia ruoka-aineita voi kuitenkin käyttää mainiosti tämän jälkeenkin, jos elintarvike tuoksuu ja maistuu normaalilta.

9. Hyödynnä pakastinta

Aterian tähteet kannattaa pakastaa heti aterian jälkeen. Jos tulee ostettua liikaa, ylimääräinen kannattaa laittaa heti pakastimeen. Merkitse pakastettaviin ruoka-aineisiin päiväys, jotta tiedät, kauanko tuote säilyy. Pitkään pakkasessa olleet elintarvikkeet eivät yleensä aiheuta syöjälle oireita, ainoastaan tuotteiden maku ja koostumus saattavat kärsiä.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee