Nainen harjaa hampaita
© iStock

5 tyypillistä hampaidenharjausmokaa

Hampaiden harjaus on lasten leikkiä. Useimmat meistä kuitenkin syyllistyvät tavallisimpiin mokiin joka ikisellä harjauskerralla.

maanantai 20. helmikuuta 2017 teksti A. Bruneskjold

Mitkä ovat kaikkein tavallisimmat virheet hammaspesulla?

1. Käytät vääränkokoista harjaa

Hampaiden harjauksessa koolla on väliä. Ei siis ole yhdentekevää, minkä kokoisella harjalla peset hampaasi. Tässä ei siis tarkoiteta harjan kovuutta, vaan kokoa. Jos sinulla on pieni suu, sinne ei kannata yrittää tunkea suurta hammasharjaa, sillä sitä on vaikea liikutella suussa ja ulottua joka nurkkaan.

2. Käytät liian kovaa harjaa

Moni kuvittelee, että kovalla harjalla jynssätessä hampaat tulevat puhtaammiksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kova harja vain vahingoittaa hammaskiillettä mutta ei lisää puhdistustehoa. Pehmeä harja on hellempi hampaille ja puhdistaa aivan yhtä hyvin kuin kova.

3. Harjaat liian kovaa

Kovakourainen hampaiden harjaus ei lisää puhdistustehoa vaan vahingoittaa hammaskiillettä, kuten liian kova harjakin. Harjaa siis hampaat kevyillä pyörivillä liikkeillä riittävän hitaasti, ei hartiavoimin kuuraten niin nopeasti kuin mahdollista.

4. Et vaihda hammasharjaa uuteen riittävän usein

Hammasharja tulisi vaihtaa uuteen kolmen kuukauden välein. Muutoin harjakset ovat liian kuluneet, etkä pysty harjaamaan hampaita eri suuntiin harittavilla harjaksilla riittävän tehokkaasti.

5. Harjaat edestakaisella liikkeellä

Hampaat tulisi puhdistaa pyörivin liikkein, mikä auttaa poistamaan ruuantähteet hampaiden pinnoilta ja välttämään liian kovan harjauksen ikenien päällä. Kovakourainen harjaus saa ienrajan vetäytymään ylemmäs ja paljastaa hammaskaulan. Hammaskaulassa ei ole hammaskiillettä, jolloin esimerkiksi kuuma ja kylmä saattavat aiheuttaa kipua.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä hedelmä on suosikkisi?

KUNTO PLUS suosittelee