Tyydytä makeanhimo terveellisesti banaanilla
Banaani sopii loistavasti leivonnaisiin ja jälkiruokiin, sillä se antaa makeutta, mutta on samaan aikaan terveellinen ainesosa. Katso 15 herkullista banaanireseptiä ja valmista oma suosikkisi.
Banaani sopii loistavasti leivonnaisiin ja jälkiruokiin, sillä se antaa makeutta, mutta on samaan aikaan terveellinen ainesosa. Katso 15 herkullista banaanireseptiä ja valmista oma suosikkisi.
Banaani on maailman suosituin hedelmä, ja on helppo ymmärtää miksi näin on. Keltainen herkku on sekä terveellinen, täyttävä että helppo käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa. Banaani on siis hyvä valinta makeanhimon tyydyttämiseen varsinkin, jos välttelet epäterveellistä sokeria.
Lyhyt vastaus kuuluu: Kyllä, banaanit ovat terveellisiä. Banaaneissa on tosin runsaasti hiilihydraattia, mutta banaanin runsas kuitu ja vitamiinit kompensoivat suurta hedelmäsokeripitoisuutta.
Banaaneissa on suhteellisen runsaasti:
Jo yksi banaani auttaa täyttämään noin 10 % päivittäisestä kuiduntarpeesta. Banaanin sisältämä kalium sen sijaan tekee hyvää elimistön nestetasapainolle ja verenpaineelle.
Banaanin sisältämä kalium vaikuttaa myös lihasten ja sydämen toimintaan. Kaliumin puute voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten sydämen rytmihäiriöitä tai jopa sydänpysähdyksen.
Lisäksi banaani sisältää aminohappo tryptofaania, joka edistää hyvää mielialaa ja hyvää unta, sillä se muuntuu elimistössä mm. serotoniiniksi ja melatoniiniksi.
Banaani kuuluu runsasenergiaisimpiin hedelmiin ja vihanneksiin. 100 grammaa banaania sisältää 93 kilokaloria, mikä on miltei tuplasti niin paljon kuin vaikkapa päärynässä. Banaanin sisältämä energia ei kuitenkaan tule rasvasta. Tiesitkö, että porkkanassa on enemmän rasvaa kuin banaanissa?
Banaanin sisältämä energia tulee hiilihydraateista. Se tekee banaanista erityisen hyvän välipalan, sillä se on täyttävä ja siitä saa energiaa silloin, kun verensokeri on pohjamudissa. Banaani on parempi nopean energian lähde kuin karkki ja leivonnaiset, joita syömällä verensokeri syöksyy pian taas alas.
Banaanissa on myös kuitua, ja siksi banaani pitää nälän hyvin loitolla sen lisäksi, että energiataso pysyy koholla.
Monet syövät rankan treenin jälkeen banaanin. Mutta jos tarkoituksesi on tankata proteiinia, banaani ei ole paras valinta. Banaanissa ei nimittäin ole kovin paljon proteiinia, sillä se sisältää vain 1,1 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti. Määrä on vähäisempi kuin vaikkapa rusinoissa, jotka sisältävät sentään 3,2 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti, tai manteleissa, joissa on proteiinia peräti 21,2 grammaa 100 grammaa kohti.
Banaanin väri voi vaihdella vihreästä kirkkaan keltaiseen ja tummanruskeaan. Minkä värisenä banaani kannattaa syödä, jos haluaa siitä suurimman terveyshyödyn irti? Yksinkertaista vastausta ei ole helppo antaa.
Jos haluat mahdollisimman vähän sokeria, banaani kannattaa syödä vihreänä. Banaanin sokerisisältö nimittäin kasvaa banaanin kypsyessä. Olet ehkä huomannut, että täysin kypsä ja ruskea banaani maistuu makeammalta kuin raaka vihreä banaani.
Ruskealla banaanilla on kuitenkin omat terveyshyötynsä. Jos tarvitset energiaa, kypsä ja ruskea banaani saa verensokerin nopeammin nousuun. Banaania, jonka kuori muuttuu nopeasti ruskeapilkulliseksi, ei ole myöskään pintakäsitelty, jolloin se ei sisällä mitään kemikaaleja.
Banaanin koko voi vaihdella, ja kuori vaikuttaa painoon. Kypsän banaanin kuori on ohuempi, joten banaani kannattaa punnita ilman kuorta.
Banaanista tulee useimmille varmasti ensimmäisenä mieleen helppo ja nopea välipala, jota on helppo kuljettaa mukana ja syödä töissä tai treeneissä. Mutta banaanista on moneen muuhunkin.
Banaania voi käyttää ainakin sellaisenaan, jäädytettynä, kypsennettynä, grillattuna ja kuivattuna. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, mihin banaania voi käyttää:
Banaanin kuori ei ehkä kuulosta herkkuaterialta, mutta itse asiassa banaanin kuoren voi syödä, kunhan kyseessä on luomubanaani, jonka päälle ei ole ruiskutettu torjunta-aineita.
Banaanin kuoressa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, joten siinä mielessä kuoren syöminen ei ole hullumpi ajatus.
Jos aiot syödä kuoren, odota, että banaani on täysin kypsä. Silloin kuori on ohuimmillaan, jolloin se on helpompi syödä. Kuoren voi käyttää esimerkiksi leivontaan tai smoothieen tai sen voi paistaa pannulla ja syödä vokki- tai pataruuan yhteydessä.
Jos haluat, että banaani säilyy mahdollisimman pitkään, säilytä banaanit pussissa viileähkössä paikassa, jossa lämpötila noin noin 12-14 astetta. Voit pitää banaaneja vaikka ikkunan vieressä tai kellarissa tai missä tahansa, jossa lämpötila on normaalia huoneenlämpöä alhaisempi.
Useimpien jääkaappien lämpötila on noin 5 astetta, joten jääkaappi on banaaneille hieman liian kylmä, sillä ihannelämpötila on 12-14 astetta. Kylmä ei saa banaaneja menemään pilalle, mutta vaikuttaa banaanin makuun ja koostumukseen.
Banaani ei ole maailman parhaiten säilyvä hedelmä. Banaani säilyy syömäkelpoisena 3-6 päivää, joten banaaneja kannattaa ostaa pieni määrä kerrallaan tai sitten voit ostaa samalla sekä heti syötäviä keltaisia banaaneja että raaempia vihreitä banaaneja.
Banaanin voi hyvin syödä vielä silloin, kun sen kuori muuttuu ruskeaksi. Banaani on syytä heittää biojätteeseen siinä vaiheessa, kun itse hedelmä kuoren sisällä on ruskea ja mössöinen.
Se, miten nopeasti kuori muuttuu ruskeaksi, riippuu esimerkiksi siitä, onko kyseessä luomubanaani vai tavallinen. Yleensä luomubanaani muuttuu nopeammin ruskeaksi kuin tavallinen, sillä sitä ei ole käsitelty suoja-aineilla. Jos haluat vältellä kemikaaleja, luomubanaani on hyvä valinta.
Jos banaani on muuttumassa ylikypsäksi, sen voi helposti pakastaa. Pakastimesta otetun banaanin voi käyttää vaikkapa leivontaan tai smoothieen, jolloin sen voi heittää blenderiin suoraan pakastimesta. Banaanin voi pakastaa kuoren kanssa tai ilman.
Jos banaanisi ovat aivan vihreitä ja haluat nopeuttaa niiden kypsymistä, laita banaanit samaan kulhoon muiden hedelmien kanssa.
Osa hedelmistä ja vihanneksista, kuten tomaatit, omenat, päärynät, punaiset paprikat, persikat ja nektariinit, tuottavat kypsyessään etyleeniä. Etyleeni saa myös banaanit kypsymään nopeammin, kun banaani on etyleeniä tuottavan hedelmän tai kasviksen lähettyvillä.
Voit myös säilyttää banaaneja lämpimässä – kuten lämpöpatterin yläpuolella. Lämmin ilma nimittäin kiihdyttää banaanin kypsymisprosessia. Jos haluat todella nopean kypsymisen, laita banaani kuorineen hetkeksi uuniin. Tämä ei tietysti ole kaikkein ilmastoystävällisin keino.
Kaupassa banaani löytyy hedelmä- ja vihannesosastolta, mutta mikä banaani oikeastaan on ja miten monta erilaista lajiketta on olemassa?
Kasvitieteellisessä mielessä banaani ei ole hedelmä vaan banaanipuusta riippuva marja. Toisaalta banaanipuukaan ei itse asiassa ole puu vaan ruoho, joka tosin kasvaa niin suureksi, että muistuttaa kyllä erehdyttävästi puuta ja erityisesti palmua.
Banaanilajikkeita löytyy maailmasta yli tuhat, joista suurin osa on syötäviä. Euroopassa lajikkeista tunnetuin on Cavendish, joka edustaakin yli puolta maailman banaanituotannosta.
Cavendish on makea banaani, mutta banaaneissa on myös vähemmän sokeria sisältäviä lajikkeita, jotka tunnetaan keitto- tai ruokabanaaneina.
Ruokabanaanit ovat tavallisia banaaneja suurempia, ja niiden kuori on vihertävämpi. Maku on paljon vähemmän makea ja miedompi kuin tavallisissa banaaneissa. Muualla maailmassa, kuten Keski-Amerikassa, keittobanaani on tavallinen lisäke lautasella, kuten meillä peruna. Esimerkiksi Costa Ricassa tai Karibialla voit ravintolassa tilata burgerisi kylkeen banaaniranskalaiset.
Jos haluat ostaa ilmastoystävällistä ruokaa, suosi lähellä tuotettuja ja sesonkituotteita. Banaania ei kuitenkaan kasvateta näin pohjoisilla leveysasteilla, joten sitä on vaikea sisällyttää ilmastoystävälliseen ruokavalioon.
Jos banaaneja kasvatettaisiin täällä kaukana pohjoisessa kasvihuoneessa, kasvihuoneen lämmitys veisi niin paljon energiaa, että kotimaisten banaanien ilmastokuorma olisi suurempi kuin tuontibanaanien.
Banaanit eivät kuitenkaan ole hedelmien ja vihannesten joukossa suurin ilmastosyyllinen, sillä banaanit rahdataan tänne laivalla, mikä tuottaa vähemmän päästöjä kuin lentokuljetus.
Go bananas! Kokeile herkullisia banaania sisältäviä reseptejämme ja valitse suosikkisi!
Makean muffinin voi nauttia vaikka hedelmien kera.
Maukas banaanikakku ei sisällä jauhoja, joten se sopii myös gluteenia vältteleville.
Banaania ja aprikoosia sisältävissä herkullisissa kanelipullissa on vain vähän energiaa.
Valkoisen sokerin ja vehnäjauhojen sijaan tähän kakkuun tulee akaasiahunajaa ja tattarijauhoja.
Rouskuvia siemeniä sisältävä banaanileipä sopii hyvin välipalaksi.
Proteiinipitoiset letut sopivat laihduttajalle, paljon treenaavalle tai terveellistä lettureseptiä etsivälle.
Jos makeanhimo yllättää, näillä banaaniletuilla se taatusti talttuu!
Näissä lätyissä ei ole lainkaan jauhoja, joten ne pitävät nälän pitkään loitolla.
Tee terveellisen banaanismoothien kylkeen herkullinen hedelmägranola, niin saat hyvän startin päivään.
Avita palautumista treenin jälkeen tällä värikkäällä herkkusmoothiella.
Etkö saa iltaisin unta? Kokeile syödä banaania ja saksanpähkinöitä ennen nukkumaanmenoa. Ne lisäävät melatoniinin eritystä.
Oletko sinäkin klassisen triojäätelön ystävä? Kokeile terveellisempää jäädykeversiota banaanista valmistettuna.
Ihanan raikas banaani-karhunvatukkapehmis tarjotaan kookospähkinän puolikkaista.
Bananasplit ei ole tunnettu terveellisyydestään, mutta tässä modernissa versiossa on yritystä, sillä herkku tehdään rahkasta ja hunajasta.