Oma taikinanjuuri

Itsetehty taikinajuuri

Taikinajuuren eli taikinanjuuren valmistaminen ei ole mitään salatiedettä.

tiistai 4. helmikuuta 2014

Jos sinulla ei ole suvussa ikimuistoisista ajoista sukupolvelta toiselle siirrettyä taikinajuurta eli raskia, voit käynnistää oman lähipiirisi perinteen itse valmistamalla oman taikinajuuren.

Ohje:

  • Sekoita 3 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoa, 1 dl vehnäjauhoa ja 1 dl täysjyvävehnäjauhoa (grahamjauhoa) keskenään.
  • Anna seistä huoneenlämmössä 4 - 6 vuorokautta niin, että taikinajuuri happanee.
  • TÄRKEÄÄ: Pane astiaan kansi, jossa on ilma-aukkoja tai peitä astia kelmulla, johon pistelet muutaman reiän.
  • Tuoksuttele ja maista. Jos takinajuuri haisee tai maistuu pilaantuneelta, heitä pois ja valmista uusi.


Säilytys

Noin 3 viikkoa jääkaapissa. 

Juuren voi myös pakastaa tai kuivata, mutta niiden jälkeen juuren joutuu elvyttämään kasvattamalla sen uudelleen, mikä kestää yhtä pitkään kuin kokonaan uuden juuren valmistus.  

Kuivattuna juuri säilytetään puisen, liinalla peitetyn leivontatiinun reunoilla. Juurta jätetään noin 2 mm:n paksuinen kerros tiinun reunoille.

Käyttö

Sekoita pari desiä taikinanjuurta eli siemenraskia veden ja jauhojen kanssa laihaksi velliksi. Anna käydä vähintään yön yli lämpimässä. Käytä hapanleipätaikinassa taikinan nostattamisessa kaupan hiivan sijasta.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee