Viikon ruokalista

Parhaat reseptimme leppoisaan herkutteluun
Joulun välipäivinä monilla on aikaa ottaa rennosti ja nauttia lomasta. Leppoisaan menoon sopivatkin mainiosti tutut herkkuruoat, kuten pizzat ja täytetyt pitaleivät, jotka maistuvat taatusti joka syöjälle ikään katsomatta.
Näitä ruokia on hauska kokkailla myös porukalla, niin perheen kuin ystävienkin kesken. Kun aikaa on, myös pikkuväen voi värvätä mukaan keittiöpuuhiin – mikä jännempää, kuin maistella itse valmistamaansa ruokaa!
Viikon alkajaisiksi valmistetaan maukkaita kalapyöryköitä ja niiden lisukkeeksi uunissa paahdettua parsakaalia ja itse tehtyä remouladekastiketta. Lisukkeeksi sopivat erinomaisesti myös lohkoperunat.
Tiistaina ruokalistalla on pikaruokaklassikko terveellisellä otteella: broileri-kasvispitoja. Täytteen kasviksia voi vaihdella maun mukaan.
Keskiviikkona valmistetaan tomaattikeittoa, joka lämmittää mukavasti vaikkapa ulkoilun jälkeen. Jos ohrasuurimot eivät uppoa yleisöön, niiden tilalla voi käyttää täysjyväpastaa, esimerkiksi fusilleja. Torstaina syöjiä ei tarvitse varmasti kahdesti käskeä, sillä silloin kokataan minipizzoja. Koko pizzat ovat pienempiä, jaksaa hyvin maistella eri täytevaihtoehtoja. Ja sitten onkin jo uudenvuoden aatonaatto! Jos juhlit uuttavuotta kotona, aattopäivän ruuat ovat jo varmaan hoidossa, joten me tarjoamme reseptin tervetuliaismaljaan, josta voi tehdä kaksi eri versiota – yhden holillisen ja toisen holittoman: Omenamaljat sopivat kippistelyyn sekä suurille että pienille sekä autoilijoille.
Uudenvuodenpäivänä valmistetaan helppoja hotdogeja, jotka saavat lisukkeeksi pikkelöityä punasipulia ja chilikastiketta. Aineksista kannattaa ostaa mahdollisimman monet valmiina, niin ruoanlaitosta selviää mahdollisimman vähällä vaivalla.
Hyviä herkkuhetkiä ja oikein hyvää uuttavuotta!

Viikon vinkit
4 vinkkiä lapsille kokkailuun
1. Ota lapset mukaan ruoanlaittoon
Ruoka voi maistua paremmalta ja paremmin, kun on itse saanut osallistua sen valmistamiseen. Tällöin lapset myös tietävät tarkalleen, mitä lautaselta löytyy. Pienimmätkin lapset voivat esimerkiksi huuhdella kasviksia ja sekoittaa ruokia ja toimia tärkeinä koemaistajina.
2. Aseta ruoka-aineet tarjolle erikseen
Lapset voivat suhtautua hieman ennakkoluuloisesti ruokiin, joissa aineksia ei erota – he kun tahtovat usein tietää tarkkaan, mitä suuhunsa laittavat. Ainekset voi laittaa erikseen tarjolle pieniin kulhoihin, joista pikkuruokailijat voivat koota annoksensa ja tutustua samalla myös uusiin raaka-aineisiin.
3. Sormiruokailu on aina hauskaa
Muksut usein ilahtuvat, kun saavat luvan kanssa syödä sormin, ja esimerkiksi pitaleivät, pikkupizzat ja hotdogit ovat siksikin suosittuja – ja voipa kalapyöryköitäkin popsia sormin. Kädet kannattaa vain muistaa pestä sekä ennen ruokailua että sen jälkeen.
4. Ei säästellä dipissä!
Dipeistä tykkäävät kaikki! Niiden avulla kasviksiin ennakkoluuloisesti suhtautuvat pikkuisetkin voi houkutella maistelemaan enemmän ja kattavammin vihanneksia ja juureksia. Dipit voi annostella jokaiselle omaan pieneen kulhoon. Kokeile esimerkiksi hummusta, guacamolea, chilimajoneesia tai itse tehtyä maapähkinävoikastiketta tai creme fraiche -kastiketta.