4 vinkkiä lapsille kokkailuun
1. Ota lapset mukaan ruoanlaittoon
Ruoka voi maistua paremmalta ja paremmin, kun on itse saanut osallistua sen valmistamiseen. Tällöin lapset myös tietävät tarkalleen, mitä lautaselta löytyy. Pienimmätkin lapset voivat esimerkiksi huuhdella kasviksia ja sekoittaa ruokia ja toimia tärkeinä koemaistajina.
2. Aseta ruoka-aineet tarjolle erikseen
Lapset voivat suhtautua hieman ennakkoluuloisesti ruokiin, joissa aineksia ei erota – he kun tahtovat usein tietää tarkkaan, mitä suuhunsa laittavat. Ainekset voi laittaa erikseen tarjolle pieniin kulhoihin, joista pikkuruokailijat voivat koota annoksensa ja tutustua samalla myös uusiin raaka-aineisiin.
3. Sormiruokailu on aina hauskaa
Muksut usein ilahtuvat, kun saavat luvan kanssa syödä sormin, ja esimerkiksi pitaleivät, pikkupizzat ja hotdogit ovat siksikin suosittuja – ja voipa kalapyöryköitäkin popsia sormin. Kädet kannattaa vain muistaa pestä sekä ennen ruokailua että sen jälkeen.
4. Ei säästellä dipissä!
Dipeistä tykkäävät kaikki! Niiden avulla kasviksiin ennakkoluuloisesti suhtautuvat pikkuisetkin voi houkutella maistelemaan enemmän ja kattavammin vihanneksia ja juureksia. Dipit voi annostella jokaiselle omaan pieneen kulhoon. Kokeile esimerkiksi hummusta, guacamolea, chilimajoneesia tai itse tehtyä maapähkinävoikastiketta tai creme fraiche -kastiketta.