Jos joutuisi autiolle saarella ja saisi ottaa mukaan ruoanlaittoa varten vain yhden raaka-aineen, peruna olisi varsin hyvä valinta. Harva ruoka-aine nimittäin täyttää yhtä hyvin kuin peruna ja sopii niin moneen ruokaan ja sisältää vieläpä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Peruna sopii mainiosti ruokateemaksi syyslomien aikaan muutenkin, sillä vielä 1960-luvun lopulle asti syysloma tunnettiin perunannostolomana. Tällöin lapset saivat koulusta vapaata päästäkseen osallistumaan kotiseudullaan perunannostoon.
Vaikka harvalla enää omia viljelyksiä onkaan, peruna on silti pitänyt pintansa kotikeittiön suosikkiraaka-aineena.
Tällä viikolla valmistetaankin maukasta perunakeittoa, rapeita röstejä ja suussa sulavaa muussia. Lauantaina herkutellaan perunapizzalla, joka kruunataan vuohenjuustolla ja rosmariinilla. Mikäli vuohenjuusto ei maistu kaikille ruokailijoilla, sen tilalla voi käyttää myös parmesania, ja täydentää aterian raikkaalla salaatilla. Hyviä ruokahetkiä!
Viikon vinkki
6 konstia, joilla keität parhaat perunat
Perunoiden keittäminen luonnistuu joka kokilta, mutta näillä vinkeillä saat keitetyistä perunoista entistä maukkaampia:
Keitä perunat kuorineen, jolloin saat perunoista eniten ravintoaineita ja makua.
Älä paloittele isoja perunoita pienemmiksi, sillä tällöin niiden maku kärsii. Keitä sen sijaan kaikki perunat kokonaisina, ja poimi pienet perunat kattilasta ennen isoja.
Pane kattilaan vain sen verran vettä, että perunat juuri peittyvät.
Lisää keitinveteen tuoretta tilliä tai lipstikkaa – ne antavat lisää hyvää makua.
Peitä kattila kannella. Keitinvesi saa poreilla muttei räiskyä valtoimenaan.
Kokeile perunoiden kypsyyttä haarukalla tai kakkutikulla.
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.