Elimistö rakastaa täysjyvää, ja onneksi nykyään jo lähes kaikista hiilihydraattilisukkeista on saatavilla myös täysjyväversio, joten terveellisen täysjyvän lisääminen omaan ruokavalioon on helppoa.
Uutiset ovat siis hyviä: nykyään täyjyvätuotteita on helppo löytää tavallisesta marketistakin, joten niiden käyttö ei edellytä retkiä erikoiskauppoihin. Valitse vain tuotteesta täysjyväversio joka kerran, kun ostat leipää, aamiaistuotteita, pastaa, riisiä, kuskusia, tortilloja ja nuudeleita.
Täysjyvätuotteiden valmistuksessa hyödynnetään koko jyvä, ja jos valitset ne valkoisten vaihtoehtojen sijaan, saat ruuasta paljon enemmän kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Täyjyvätuotteet edistävät ruuansulatusta, pitävät paremmin kylläisenä ja auttavat pienentämään esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, kakkostyypin diabeteksen ja eräiden syöpien riskiä Ei huono!
Viikon ruokalistassa täysjyvätuotteita hyödynnetään monipuolisesti. Kokeile esimerkiksi currya täysjyväriisin kera, täysjyväpastaa lohella, pinaatilla ja herneillä ryyditettynä tai herkullista sienipitsaa, jonka pohja on tehty täysjyvätortillasta.
Myös viikonlopun bonusreseptissä hyödynnetään täysjyvää – nyt kaurahiutaleiden muodossa. Saat reseptin toimituksen rapeakuorisiin suosikkisämpylöihin, jotka on superhelppo tehdä ja jotka maistuvat lisäksi taivaallisilta. Sämpylätaikina kohotetaan kylmässä yön aikana, joten jos teet taikinan valmiiksi perjantai-iltana, pääset aloittamaan lauantaiaamun ihanilla, kuitupitoisilla sämpylöillä:-)
Suomessa ei ole mitään tarkkaa suositusta täysjyvän päivittäiselle saannille, mutta esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa suositellaan noin 75 grammaa täysjyvää päivässä. Saat 75 grammaa täysjyvää esimerkiksi kustakin seuraavista: