Välimerellinen ruokavalio on tutkimusten mukaan maailman terveellisin. Siitä kannattaa nauttia, vaikkei koskaan olisi Välimerta nähnytkään.
Aidossa ympäristössä ja lomalla ruoka maistuu ylittämättömän herkulliselta, mutta kotoisillakin leveysasteilla voi tehdä kiertomatkan Välimeren makumaisemissa kuin luksusristeilyllä konsanaan.
Kalaa, äyriäisiä, oliiviöljyä, valkosipulia, pähkinöitä ja siemeniä sekä runsaasti kasviksia – siinä Välimeren ruokavalion sydän- ja verisuonielimistölle ystävälliset kulmakivet.
Viikon ruokalista on täynnään Välimeren ympäristön herkkuja ja raaka-aineita, kuten oliiviöljyä ja valkosipulia ja tuoreita kasviksia. Ruokalistalla on muun muassa kreikkalaisia lihapyöryköitä, espanjalaista munakasta ja äyriäispaellaa.
Ammensimme inspiraatiota viikonlopun bonusreseptiin Välimeren keittiöstä: herkullinen artisokkahummus, jossa on myös valkopapuja, oliiviöljyä ja valkosipulia. Tarjoile hyvän, täysjyväleivän kanssa.
Nam!
Viikon vinkki
7 välimerellistä vaihtokauppaa terveyden hyväksi
Käytä levitteiden sijasta leivällä oliiviöljyä.
Käytä paksujen salaatinkastikkeiden sijasta vinegrettiä.
Vaihda kermaviilikastikkeet tsatsikiin, hummukseen tai pestoon.
Vaihda paahdettu pekoni pähkinöihin, siemeniin, avokadoon tai oliiveihin.
Käytä enemmän kasviksia ruuissa ja lisukkeena riisin ja pastan sijasta.
Syö enemmän kalaa ja äyriäisiä sekä herneitä, papuja ja linssejä – ja tingi lihansyönnistä.
Vaihda jäätelöt ja makeat piirakat marjoihin, meloniin ja hedelmiin.
Lähde: Tanskan sydänyhdistys
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.