Kesälomaa odotellessa voit tehdä pienen makumatkan yhteen suomalaisten suosikkikohteista, nimittäin Espanjaan. Ruokalistalla on tällä viikolla runsaasti kalaa, äyriäisiä ja kasviksia.
Toivottavasti maanantaina on luvassa aurinkoa, sillä espanjalainen kylmä tomaattikeitto eli gazpacho maistuu erityisesti lämpimällä säällä. Koristele keitto krutongeilla ja hienonnetulla kurkulla, punaisella paprikalla ja valkosipulilla ja tarjoa lisukkeena hyvää leipää ja espanjalaista valkosipulimajoneesia.
Kalaruuat ovat olennainen osa espanjalaista keittiötä, joten tiistaina on vuorossa uunikalaa grillatun kesäkurpitsan ja paprikan kera. Keskiviikkona herkutellaan tuunatulla versiolla ruokaisasta espanjalaisesta tortillasta eli perunamunakkaasta. Tähän versioon tarvitset munien lisäksi punaista paprikaa, sipulia ja oliiveja. Voit toki tehdä perinteisemmänkin version sipulista ja keitetyistä perunoista. Reseptillä valmistuu yksi munakas, josta riittää yhdelle aterioijalle. Jos syöjiä on enemmän, käytä samaan aikaan useampaa pannua, jotta pääsette kaikki aloittamaan ruokailun samaan aikaan.
Albondigas – lihapyörykät tomaattikastikkeessa – on suosittu tapas. Tässä reseptissä tapas on laajennettu kesäkurpitsaspagetin ja parmesaanin avulla kokonaiseksi ateriaksi.
Perjantaina on vuorossa kaikkein suurin espanjalaisklassikko, nimittäin paella. Herkullisesta riisiruuasta voi tehdä juuri itselleen ja muille syöjille mieluisan version. Ruokalistan äyriäisversio sisältää täysjyväriisiä, isoja katkarapuja, sinisimpukoita ja runsaasti kasviksia.
Viikonloppuna palataan taas pohjoisille leveysasteille, mutta pysytellään edelleen kesäisissä tunnelmissa. Viikonlopun herkku valmistuu mansikoista ja raparperista, joista tehdään kerrosjälkiruoka mansikka-raparperitrifle. Herkku on niin terveellinen, että se sopii myös aamiaispöytään. Ei muuta kuin herkuttelemaan! Hyvää ruokahalua!
Viikon vinkki
Aioli – herkullinen dippi Espanjalainen valkosipulimajoneesi sopii niin ranskalaisten, lihan, kalan, grillattujen kasvisten, leivän kuin hampurilaisenkin kaveriksi. Alla hieman normiversiota terveellisempi resepti.
3–4 annosta
4 rkl majoneesia
8 rkl rahkaa tai kreikkalaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
merisuolaa
mustapippuria myllystä
Valmistus: Sekoita yhteen majoneesi, rahka ja hienonnettu valkosipuli. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.