Amerikkalaisesta ruoasta ei ensimmäisenä tule mieleen terveellisyys. Uuden mantereen ruoasta saa paljon terveellisempää, kun vähentää lihaa ja rasvaa ja pienentää annoskokoa. Viikon ruokalista, joka yhdistää Amerikan tyylin ja terveystietoisuuden todistaa, ettei amerikkalaisuus automaattisesti tarkoita epäterveellistä.
Viikon alkajaisiksi tarjotaan klubileipä currybroilerilla. Terveellinen klubileipä on koottu täysjyväsämpylään ja jätetty pekoni pois. Jos kaipaat pekonin makua, voit paahtaa pari viipaletta parmankinkua rapeaksi uunissa ja laittaa ne sämpylän väliin.
Grillaaminen on erityisen amerikkalaista, joten tiistaina valmistetaan Tyynenmeren tunnelmissa grillipihvit, mutta terveellisesti tuoreesta tonnikalasta. Tonnikalapihvit tarjoillaan kuskusin, pinaatin ja mausteisen kookoskerman kanssa. Seuraavaksi siirrytään suosittuihin tex-mex-tunnelmiin ja nautitaan chili con carnea ja maissia. Torstaina syödään amerikkalaista salaattia ja ranch-kastiketta, joka on Yhdysvaltojen suosituin salaatinkastike jo vuodesta 1992.
Burgeri on lähes pakollinen, kun amerikkalaisuudesta puhutaan. Perjantaina nautitaan papupurgeri marinoidun punasipulin kanssa. Marinoi sipulit jo edellisenä päivänä tai käytä seuraavasta linkistä löytyvistä ohjeista jälkimmäistä: Pikaversio marinoidusta punasipulista.
Viikonloppuna tarjoillaan mustikkalettuja vaahterasiirapin kanssa. Amerikkalaista, jos jokin! Enjoy your meal!
Viikon vinkki
Terveellisempiä ranskalaisia! Amerikassa syödään ranskalaisia – ja ne maistuvat meillekin! Terveellisempiä niistä saa, kun tekee ne porkkanoista ja paahtaa uunissa.
Porkkanaranskalaiset parmesaanin ja aiolin kanssa 4 annosta
500 g porkkanaa
1 munanvalkuainen
1 dl maissijauhoa
2 rkl parmesaaniraastetta
1 tl merisuolaa
Aioli:
1 valkosipuli
merisuolaa
2 dl vähärasvaista maustamatonta tai kreikkalaista jogurttia
Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Pese (ja kuori) porkkanat ja laikkaa ne pitkiksi, ohuiksi tangoiksi.
Sekoita maissijauho, parmesaani ja suola. Kääntele porkkanatangot ensin munanvalkuaisessa ja sitten jauho-parmesaaniseoksessa.
Leikkaa aiolin valkosipulista pää ja ripottele valkosipuliin suolaa.
Levitä porkkanatangot leivinpaperille pellille ja pane avattu valkosipuli samalle pellille. Paista noin 20 min.
Ota valkosipuli uunista. Purista kynnet astiaan, soseuta ne haarukalla, sekoita jogurtti joukkoon, lisää suolaa maun mukaan.
Ota porkkanaranskalaiset uunista ja tarjoa aiolin kanssa.
Ravintosisältö/annos:
Energiaa: 168 kcal
Proteiinia: 12 g
Rasvaa: 4 g
Hiilihydraattia: 26 g
Kuitua: 6 g
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.